SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Rukolás-rokfortos
saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g rukola
- 400 g paradicsom
- 2 kisebb cukkini (250 g)
- 1 csokor újhagyma
- 1/4 piros húsú paprika
- 200 g érett márványsajt (rokfort)
- 4 ek. fehér balzsamecet
- só, bors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 8-10 kisebb bazsalikomlevél
1. A rukolát váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, a hosszú szárvégeket lecsipkedjük. A paradicsomokat, cukkinikat és a paprikát leöblítjük, a paradicsomok szárcsonkját ékelő mozdulattal kivágjuk, karcsú gerezdekre szeljük. A cukkinik két végét leválasztjuk, hámoztalanul vékony karikákra gyaluljuk. Az újhagymákat 4-5 cm-es zöldjükkel együtt, kissé rézsútosan ugyancsak felkarikázzuk. A paprikát apró, a sajtot kisebb kockákra vágjuk.
2. Az újhagymából 1 kiskanállal félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl mély tál közepére púpozzuk. Nagyobb foltokban-halmokba körérendezzük a paradicsomot, a rukolát, a sajtot és a csinosan egymásra csúsztatott cukkinikarikákat. A paradicsom tetejét a félretett újhagymával, a cukkini tetejét a paprikakockákkal díszítjük, majd letakarjuk, és tálalásig hidegen tartjuk.
3. Az öntethez összedolgozzuk a balzsamecetet ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, végül a vékony sugárban hozzáadott olívaolajjal. Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a frissen apróra tépkedett bazsalikomot (gyorsan bebarnul!), de a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze a salátával. Fokhagymás pirítóst, friss-sokmagos kenyeret kínálhatunk hozzá, de hirtelensültekhez, roston sült húsokhoz is jól illik.