EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Hússal töltött
sült paprika
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg burgonya
- só, bors
- 2+1 ek. olaj
- 2 nagy vagy 4 közepes, piros húsú paprika
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 300 g darált hús (marha és csirke/pulyka vegyesen)
- 1 ek. paradicsompüré
- 1/2 kk. enyhén csípős pirospaprika
- 50 g füstölt, nyers sonka
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 tojás
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1/4 kk. őrölt köménymag
- 20 g vaj/margarin
- 20 g finomliszt
- 2 dl tej
- 30 g parmezán sajt
1. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, sütőtálba szórjuk, összekeverjük sóval, borssal és 2 ek. olajjal. Alufóliával letakarjuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig pároljuk.
2. Közben a paprikákat megmossuk, félbevágjuk, ereiket-csumájukat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, 1 ek. olajban megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a darált húst, és 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát, sót és borsot, további 2 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni. A sonkát apró kockákra, a petrezselymet (néhány levélke kivételével) finomra vágjuk, aztán a tojással, a zsemlemorzsával és a köménymaggal együtt a húshoz keverjük.
3. A besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön besűrítjük, kihűtjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a sajtot, felét a húsmasszához adjuk, és a paprikacsónakokba töltjük.
4. Leemeljük a burgonyáról a fóliát, tetejére ültetjük a paprikákat, bevonjuk a maradék besamellel, és aranysárgára sütjük (további 30-35 perc). Petrezselyemmel díszítve a sütőtálban kínáljuk.
Változatok:
− A besamelt 1-2 csipet frissen reszelt szerecsendióval vagy őrölt fahéjjal is illatosíthatjuk.
− Készíthetjük padlizsánnal, nagyobbacskára nőtt és kivájt cukkinival, patisszonnal is.
Italajánlat:
Félszáraz rozé vagy fehérbor