2019. szeptember 20.
Friderika napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Az 1900-as évek elején a Berták, Irének és Jolánok mellett az egyik legdivatosabb női név az irodalmi ihletésű Etelka volt. Szűkebb-tágabb családomban többek is viselték-viselik, elsősorban édesanyám és tündéri keresztanyám − receptes füzeteiket ma is őrzöm és forgatom. Ajánlom tehát az összes Etelkának, Etusnak, Etának és Ecinek (nem utolsósorban unokámnak, akinek második neve ugyancsak Etelka) ezt a finom és gyönyörű, noha kissé munkaigényes tortát, amelyhez kell egy kis türelem és vállalkozókedv, de a végeredmény fantasztikus! Sok sikert!


Fotó: Hemző Károly

Etelka torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 6 tojás
  • 1 csipet só
  • 120 g kristálycukor
  • 40 g étkezési keményítő
  • 1 kk. sütőpor
  • 80 g finomliszt
  • 30 g darált dió
  • 1 ek. kakaó
  • A vaníliakrémhez:
  • 2+1 dl tej
  • 100+100 g porcukor
  • 1/2 biocitrom héja
  • 1 vaníliarúd
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 5 tojássárgája
  • 1/2 tasak pudingpor
  • 50 g étcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • Továbbá:
  • 100 g baracklekvár
  • 1/2 dl rum
  • 100 g dió
  • 1 doboz sárgabarackbefőtt (600 - 700 g)
  • 1 kk. tortazselépor (1/3 tasak)
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 tasak habfixáló
A
B
C
D
E
F

1. 3 db 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (ha nincsen ennyi formánk, megemeljük a tésztához valók mennyiségét 1/3 résszel, és sütőpapírral bélelt tepsire simítva sütjük meg a háromféle masszát, majd töltés előtt szabályosan körbevágjuk). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A tésztához a habüstöt megmérjük, belecsúsztatjuk az egész tojásokat, hozzáadjuk a sót és a kristálycukrot, majd gőz fölött kemény, tömör, habos krémmé verjük (10-12 perc!). Levesszük a gőzről, 4-5 percig tovább keverjük-hűtjük, aztán óvatosan beledolgozzuk az étkezési keményítővel és a sütőporral elegyített lisztet. Megmérjük, levonjuk belőle a habüst súlyát, aztán 3 részre osztjuk (A). Az egyiket fehéren hagyjuk, a másikat a dióval, a harmadikat pedig a kakaóval ízesítjük, majd a tortaformákba simítjuk (B), és sorra megsütjük (légkeveréses sütőben, 150 °C-on az egész egyszerre, 20 perc alatt elkészül).

3. A piskótalapokat 5 percig a formában pihentetjük. Késheggyel leválasztjuk őket a forma oldaláról, aztán leemeljük a tortakarikát, fátyolnyi liszttel megszórt sütőpapírra borítjuk, végül lehántjuk róluk a sütőpapírt (C), és hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A vaníliakrémhez 2 dl tejet felforralunk 100 g cukorral, a citromhéjjal, valamint a felhasított vaníliarúddal és a belőle kikapart péppel, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A zselatinlapokat beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A tojássárgákat fém keverőtálba csúsztatjuk, kissé felverjük. A maradék 1 dl hideg tejben elkeverjük a maradék 100 g porcukrot és a pudingport, a tojássárgákhoz adjuk. Apránként hozzászűrjük a vaníliás tejet, gőz fölé állítva sűrű krémmé főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat, erőteljes mozdulatokkal olvadásig keverjük benne, majd két részre osztjuk. Az egyiket fehéren hagyjuk, a másikba beledolgozzuk az olvasztott étcsokoládét (D), és mindkettőt kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, egyik felét a fehér, a másikat a csokoládés krémbe keverjük.

5. A csokoládés piskótát tortalapra fektetjük, tortakarikával/-gyűrűvel körbekerítjük. Megkenjük a rum, majd a felforrósított, áttört baracklekvár egyharmadával és a vaníliakrémmel, aztán a diós lap, rum, lekvár (E) és csokoládékrém, végül a fehér lap (F), a maradék rum és lekvár következik. 12 órára behűtjük.

6. A díszítéshez a diót durvára vágjuk. A sárgabarackbefőttet leszűrjük, 1 dl befőttlében elkeverjük a tortazseléport, felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Leemeljük a tortáról a karikát, lapos tálra csúsztatjuk. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát, ez utóbbit beszórjuk dióval, a szegélyét és közepét pedig kirakjuk a felezett sárgabarackokkal, végül megszórjuk a maradék dióval. Ecsettel, óvatosan bevonjuk a barackok tetejét a zselével, a maradékot a torta közepére öntjük, és még 1 órára hidegre tesszük.
Mélyhűthető!

Italajánlat:

Édes desszertbor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+12+1 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

358 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csokoládés
narancsbomba

Gyömbéres
sütőtöktorta

Tatin-torta

Lúdlábtorta

Epres
Pavlova-torta

Habcsókos parfétorta

Alaprecept –
Sima és kakaós piskótatorta

Húsvéti mogyorós
ananásztorta

Narancsos
Pavlova-torta

Mákos túróhabtorta

Szőlős-őszibarackos
joghurtkrémtorta

Szicíliai
túróbomba
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: