DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Fotó: Hemző Károly
Joghurtos
meggyfagylalt
Hozzávalók 4-6 személyre::
- 700 g érett meggy
- 2 tojás
- 3 dl tejszín
- 4 kis pohár natúr vagy meggyes joghurt (500 g)
- 150 g porcukor
- 3-4 ek. citromlé
- 1 biocitrom reszelt héja
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 ek. étkezési keményítő
- 4 ek. maraschino vagy mandulalikőr
- néhány mentalevél
1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. 200 g-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit botmixerrel péppé zúzzuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
2. Két külön tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és a tejszínt. A tojássárgákat a porcukorral és a citromlével fehérre-habosra keverjük. A meggypép felét félretesszük az öntethez, a maradékban eldolgozzuk a reszelt citromhéjat, a joghurtot és a citromos tojáskrémet, végül lazán beleforgatjuk tejszín- és tojáshabot. Vékony falú fémedénybe öntjük, és a mélyhűtőben legalább 2 órán át fagyasztjuk, 15-20 percenként erőteljesen megkeverjük (fagylaltgéppel gyorsabb).
3. Az öntethez a félretett meggypépet 2 percig forraljuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az 1 dl hideg vízben feloldott étkezési keményítőt, éppen csak besűrítjük (1 perc). Átforrósítjuk benne a félretett meggyszemeket, majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük a likőrrel. A fagylaltból 3-4 gombócot nyomunk egy-egy kehelybe, meglocsoljuk az öntettel, és mentalevélkékkel díszítjük. Édes ostyát, tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Változatok:
Joghurt helyett készíthetjük 500 g krémtehéntúróból, meggy helyett eperből, áttört málnából, ribizliből, erdei gyümölcsökből is.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 2 óra dermedési idő
Energiatartalom:
417 kcal/adag
Nehézségi fok: