KÖRETEK > Zöldségköretek
A nemzetközi gesztronómiába e néven bevonult étel török eredetű, és a fáma szerint, valamikor hajdanán, a konstantinápolyi kalifával, az imámmal esett meg, hogy amikor megérezte a sülő étel illatát, elájult a gyönyörűségtől (vagy attól, hogy az asszonyok herdálják a drága fahéjat)...

Fotó: Hemző Károly
Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán
Eredeti neve: Imam bayildi
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 közepes padlizsán
- só, bors
- 1/2 kg paradicsom
- 2 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. kapribogyó
- 1 szál majoránna
- 40 g hámozott mandula
- 1 babérlevél
- 4 ek.+1 kk. olaj
- 1 kk. kristálycukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 csokor petrezselyem
1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokat hámozatlanul, hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, 1/2 órára erősen besózzuk, műanyag szűrőtálba állítjuk, hogy kesernyés levük elfolyhasson.
2. Közben a paradicsomokat 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, és meghámozzuk. Félbevágjuk őket, szelíden összenyomva magjaikat és levüket eltávolítjuk, végül vékony csíkokra szeljük.
3. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A kapribogyót lecsepegtetjük, és a leöblített majoránnával együtt finomra vágjuk. A mandulát zsiradék nélkül szőkére pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, hagyjuk kihűlni, és szálkásra-durvára aprítjuk.
4. A padlizsánokat leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (20 perc).
5. Közben 4 ek. felforrósíott olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a kapribogyót, a majoránnát, a babérlevelet, a cukrot és a fahéjat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül 10 percig főzzük, majd elkeverjük a finomra vágott petrezselyem felével és a mandulával.
6. Kivesszük a sütőből a padlizsánokat, belsejükből 2-3 evőkanálnyit kivájunk, villával megtörjük, a paradicsomhoz adjuk. Kikenünk 1 kk. olajjal egy nagyobb tűzálló tálat, vágott felükkel felfelé beletesszük a padlizsáncsónakokat, és megtöltjük a paradicsomos keverékkel (ha kimarad belőle, a padlizsánok mellé terítjük). 220 °C-ra felkapcsolt sütőben további 15-20 percig sütjük, aztán hagyjuk langymelegre hűlni, tetejüket pedig meghintjük a maradék petrezselyemmel. Párolt rizs, friss kenyér, pita illik hozzá. Hidegen is kitűnő!
Fontos:
Némelyik padlizsán keserű (ez a természete, nem a hibája!), ezért felhasználás előtt be kell sózni, hogy kesernyés levét kidobja. Ezt a műveletet nem érdemes kihagyni, mert esetleg tönkreteheti az egész ételt!