SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
Nem állítom, hogy nincs vele némi bíbelődés, de olyan finom és szép ez a saláta
és köret közé sorolható, mediterrán ihletettségű zöldségtál, hogy megér egy kis „szórakozást” – csak arra kell ügyelni, hogy a zöldségek ne főjenek túl! Vonzerejét még az is növeli, hogy előre elkészíthető, remek vendégváró.

Fotó: Elendel
Marinált zöldségek
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes padlizsán
- só
- 4 kis fej főzőhagyma
- 2 piros húsú kaliforniai paprika
- 300 g cukkini
- 300 g zöldhüvelyű bab
- 1 biocitrom
- A páchoz (marinádhoz):
- 2 ág rozmaring (10 cm-esek)
- 2-3 szál kakukkfű
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 1 ek. kristálycukor
- só
- 12-15 szem feketebors
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl (extra vergine) olívaolaj
1. A padlizsánokat megmossuk, szárcsonkjukat eltávolítjuk, ha nem túl vastag a héjuk, hámozatlanul 1/2 cm-es karikákra vágjuk. Jócskán megszórjuk sóval, és lejtősre igazított vágólapra terítve 30 percig állni hagyjuk, hogy kesernyés levüket kidobják.
2. A hagymákat meghámozzuk, a paprikák csumáját, magjait és ereit kivágjuk; a hagymákat karcsú gerezdekre, a paprikákat ujjnyi csíkokra szeljük. A cukkinik két végét leválasztjuk, majd felkarikázzuk. A zöldbabot megtisztítjuk, és 4-6 cm-es darabokra aprítjuk.
3. A páchoz a rozmaringot és a kakukkfüvet leöblítjük, 1 ág rozmaringot és 1 szál kakukkfüvet félreteszünk a díszítéshez. Felforraljuk a bort 2,5 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, 1 kk. sót, a szemes borsot, a babérlevelet és a zöldfűszereket, 2 percig forraljuk, majd fedő alatt 10 percig pihentetjük.
4. A padlizsánt bő vízzel leöblítjük, szelíden kinyomkodjuk. A pácot leszűrjük, visszaöntjük az edénybe, felforraljuk, szükség szerint utánasózzuk. Beledobjuk a zöldbabot, a hagymát és a paprikát, 12-15 perc alatt ropogósra főzzük, aztán szűrőlapáttal kiemelve tálra terítjük. A pácot ismét felforraljuk, beledobjuk a padlizsánt és a cukkinit, mérsékelt tűzön 6-7 percig forraljuk, végül kiemeljük a léből, és a már előfőzött zöldségekhez adjuk. Hagyjuk langyosra hűlni.
5. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, az olívaolajhoz keverjük, meglocsoljuk vele a zöldségeket, lazán összeforgatjuk, és nem túl mély tába csúsztatjuk. Meghintjük egy kevés frissen őrölt borssal, szükség szerint sóval, végül a félretett rozmaring és kakukkfű lecsipkedett bóbitáival-leveleivel, valamint a gerezdekre vágott citrommal (esetleg néhány szem paradicsommal) díszítve kínáljuk. Grillezett húsokhoz ideális köret.
Tippek:
− Gazdagíthatjuk vékonyan felkarikázott mozzarellával vagy darabosra morzsolt feta sajttal is.
− Még finomabb, ha néhány órát, akár egy éjszakát érleljük: ez esetben a zöldségeket üveg- vagy porcelántálba szedjük, leöntjük a páclével, letakarjuk, fogyasztásig a hűtőben érleljük, majd leszűrjük, tálba csinosítjuk, a többi ugyanaz. Hűtőszekrényben 3-4 napig eltartható.