2022. május 25.
Orbán napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Ami a marhánál a bélszín (vagy vesepecsenye), az a borjúnál a szűzpecsenye – mindkettő a legnemesebb része az állatnak, valódi ínyencfalat. Ehhez az ételhez azonban csak a húsdarab középső, legszabályosabb részére van szükségünk –
a leeső végekből kitűnő aprópecsenyét vagy tatárbifszteket készíthetünk.


Fotó: Hemző Károly

Rokfortos batyu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g borjúszűzpecsenye (a húsdarab középső része)
  • 4 ek. brandy
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 hosszú szelet füstölt szalonna (bacon)
  • 2 ek. olaj
  • 20 g gyalult mandula
  • 400 g zöldhüvelyű bab
  • 2 ek. vaj
  • paradicsom és petrezselyem a díszítéshez
  • A töltelékhez:
  • 10-12 szál snidling
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 50 g érett rokfort vagy márványsajt
  • 50 g mascarpone vagy natúr tejszínkrém (Philadelphia)
A
B
C
D
E
F

1. A húst megtisztítjuk ezüstös hártyájától, az inaktól és zsírmaradványoktól, majd leöblítjük, szárazra törölgetjük, és 4 azonos nagyságú darabra vágjuk. A rostokra merőlegesen (mintha nagyon vastag szeleteket szeretnénk vágni) mélyen bevágjuk, de nem vágjuk át őket egészen (A). Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük, és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük-pácoljuk.

2. A töltelékhez leöblítjük a snidlinget és a petrezselymet, lerázzuk róluk a vizet, és mindkettőt finomra vágjuk (B). A rokfortot péppé törjük, habosra keverjük a mascarpónéval, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a zöldfűszereket (C).

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A húst lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal, a „zsebeket” pedig megkenjük az áttört  fokhagymával, aztán arányosan elosztva belenyomkodjuk a rokfortos tölteléket (D).

4. A keresztben egymásra fektetett szalonnaszeletek közepére helyezünk 1-1 töltött húst (E), és szorosan ráhajtjuk a szalonnavégeket úgy, hogy a tölteléket teljesen fedjék. Vékony zsineggel átkötjük a batyukat (F), és a felforrósított olajban minden oldalukon hirtelen megkapatjuk. Áttesszük őket egy sütőedénybe, középső bordamagasságra állított rácson 25 percig sütjük. Alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük.

5. Miközben a hús sül, a mandulát zsiradék nélkül világosra pírítjuk, és azonnal tányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A zöldbabot megtisztítjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, aztán leszűrjük, és a felforrósított vajba forgatjuk. Lehántjuk a húsdarabokról a zsineget, tálra rendezzük őket, bevonjuk az átszűrt pecsenyelével, melléjük halmozzuk a zöldbabot, meghintjük a mandulával, majd paradicsommal és petrezselyemmel vidámítva azonnal tálaljuk. További köretként rozmaringos sült krumplit, fóliában-héjában sütött burgonyát adhatunk hozzá. Csak frissen jó!

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 30 perc pácolási idő

Energiatartalom:

600 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Orosz
csirkehússaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Burgundiai
rokfortos körte

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Tatárbifsztek

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Francia zöldbabos
pulykaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: