2021. szeptember 25.
Eufrozina napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Ami a marhánál a bélszín (vagy vesepecsenye), az a borjúnál a szűzpecsenye – mindkettő a legnemesebb része az állatnak, valódi ínyencfalat. Ehhez az ételhez azonban csak a húsdarab középső, legszabályosabb részére van szükségünk –
a leeső végekből kitűnő aprópecsenyét vagy tatárbifszteket készíthetünk.


Fotó: Hemző Károly

Rokfortos batyu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g borjúszűzpecsenye (a húsdarab középső része)
  • 4 ek. brandy
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 hosszú szelet füstölt szalonna (bacon)
  • 2 ek. olaj
  • 20 g gyalult mandula
  • 400 g zöldhüvelyű bab
  • 2 ek. vaj
  • paradicsom és petrezselyem a díszítéshez
  • A töltelékhez:
  • 10-12 szál snidling
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 50 g érett rokfort vagy márványsajt
  • 50 g mascarpone vagy natúr tejszínkrém (Philadelphia)
A
B
C
D
E
F

1. A húst megtisztítjuk ezüstös hártyájától, az inaktól és zsírmaradványoktól, majd leöblítjük, szárazra törölgetjük, és 4 azonos nagyságú darabra vágjuk. A rostokra merőlegesen (mintha nagyon vastag szeleteket szeretnénk vágni) mélyen bevágjuk, de nem vágjuk át őket egészen (A). Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük, és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük-pácoljuk.

2. A töltelékhez leöblítjük a snidlinget és a petrezselymet, lerázzuk róluk a vizet, és mindkettőt finomra vágjuk (B). A rokfortot péppé törjük, habosra keverjük a mascarpónéval, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a zöldfűszereket (C).

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A húst lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal, a „zsebeket” pedig megkenjük az áttört  fokhagymával, aztán arányosan elosztva belenyomkodjuk a rokfortos tölteléket (D).

4. A keresztben egymásra fektetett szalonnaszeletek közepére helyezünk 1-1 töltött húst (E), és szorosan ráhajtjuk a szalonnavégeket úgy, hogy a tölteléket teljesen fedjék. Vékony zsineggel átkötjük a batyukat (F), és a felforrósított olajban minden oldalukon hirtelen megkapatjuk. Áttesszük őket egy sütőedénybe, középső bordamagasságra állított rácson 25 percig sütjük. Alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük.

5. Miközben a hús sül, a mandulát zsiradék nélkül világosra pírítjuk, és azonnal tányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. A zöldbabot megtisztítjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, aztán leszűrjük, és a felforrósított vajba forgatjuk. Lehántjuk a húsdarabokról a zsineget, tálra rendezzük őket, bevonjuk az átszűrt pecsenyelével, melléjük halmozzuk a zöldbabot, meghintjük a mandulával, majd paradicsommal és petrezselyemmel vidámítva azonnal tálaljuk. További köretként rozmaringos sült krumplit, fóliában-héjában sütött burgonyát adhatunk hozzá. Csak frissen jó!

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 30 perc pácolási idő

Energiatartalom:

600 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Zöldbabcsokor
paprikával

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Francia zöldbabos
pulykaleves

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótos papucs

Körtés-szőlős
libamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: