SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Mediterrán saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb kígyóuborka
- 2 közepes fej lilahagyma
- só, bors
- 1 ek. citromlé
- 1 piros húsú paprika
- 25-30 szem fekete olívabogyó (kalamata)
- néhány zeller- vagy nagyobb petrezselyemlevél
- 4 dl natúr joghurt (görög)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 kk. porcukor
- 10-12 friss mentalevél
1. Az uborkát csíkosan meghámozzuk, a lilahagymákhoz hasonlatosan vékony karikákra gyaluljuk, két külön tálba csúsztatjuk, kissé besózzuk; a lilahagymát meglocsoljuk a citromlével is. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, uborkagyalun vékony csíkokra szeljük.
2. Az uborka levét kinyomkodjuk, tálkába öntjük, az uborkát pedig nem túl mély tálba terítjük. A hagymát leszűrjük, (levét az uborkaléhez adjuk), két kisebb halomban az uborkaágy tetejére ültetjük. Közepére púpozzuk a paprikát, mellészórjuk az olívabogyókat, a tál szegélyét zeller-/petrezselyemlevelekkel díszítjük. Letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk.
3. Az öntethez a hagyma és uborka páclevéhez adjuk a joghurtot, belepréseljük a fokhagymagerezdeket, majd a porcukorral és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, csinos tálkába szedjük, de csak az asztalnál adjuk a salátához. Frissen sültekhez, grillezett húsokhoz, halakhoz kínálhatjuk, de önmagában, szezám-/sokmagos péksüteménnyel is remek.
Változatok:
– Joghurt helyett olívaolajos-fehérborecetes vagy citromos dresszinggel is készíhetjük.