LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Tésztás bableves
füstölt oldalassal
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g nyers, füstölt sertésoldalas
- 1 közepes fej hagyma
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 kk. szárított borsikafű
- só
- 15-20 szem feketebors
- 200 g fejteni való bab
- 200 g zöldhüvelyű bab
- 50 g zeller
- 80 g csigatészta
- 2 paradicsom
- 10-12 bazsalikomlevél
1. Az oldalast előző este megmossuk, beáztatjuk langyos vízbe. Másnap leöblítjük, 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a meghámozott hagymát egészben, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát, borsikafüvet, valamint szemes borsot, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (kb. 1 óra).
2. A zöldségeket megtisztítjuk, leöblítjük, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra, a zellert apró kockákra vágjuk.
3. Kivesszük az oldalast a léből, elforgatjuk-kiemeljük belőle a csontokat, és kisebb darabokra vágjuk. A levest felforraljuk, beledobjuk a zellert, a fejtett babot és zöldbabot (ha mélyhűtöttek, fagyos állapotban), mérsékelt tűzön, félig lefedve majdnem puhára főzzük (25 perc). Ezután a levesbe szórjuk a tésztát, és az egészet puhára főzzük (további 10-15 perc). Kiemeljük belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk.
4. A paradicsomokat meghámozzuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk, vékony gerezdekre szeljük. A bazsalikomlevelek felét (ollóval) felaprózzuk, a paradicsommal együtt a kész levesbe keverjük, és a maradék bazsalikommal díszítve tálaljuk. Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő:
2 óra
+ 8-12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
335 kcal/adag
Nehézségi fok: