DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek
Alsó-ausztriai specialitás, amelynek lényege az illatos sárgabarack, abból pedig a
legfinomabb a Kremstől Melk városáig kunkorodó, festői, vadregényes Wachauban
(az osztrák Dunakanyarban) terem – kitűnő likőrt és pálinkát is készítenek arrafelé.

Fotó: Hemző Károly
Sárgabarackos
túrógombóc
Eredeti neve: Marillenknödel
Hozzávalók 16 darabhoz:
- A tésztához:
- 100 g lágy vaj/margarin
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 250 g krémtehéntúró
- 180 g rétesliszt
- Továbbá:
- 1 kg érett, apróbb szemű sárgabarack
- 1 citrom leve
- 100 g kristálycukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 16 kockacukor
- 80 g vaj/margarin
- 100 g zsemlemorzsa
- fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A vajat/margarint habosra keverjük az egyenként hozzáadott tojásokkal, a sóval és a reszelt citromhéjjal, beledolgozzuk a túrót, majd több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és lazán, de alaposan összekeverjük (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, a hűtőben 30 percig pihentetjük.
2. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk és kimagozzuk. 16 szép barackot félreteszünk, a maradékból mártást készítünk: 1/2 dl vizet felforralunk a citromlével, a kristálycukorral és a fahéjjal, majd beletesszük a barackot, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül, gyakorta megkeverve 5 percig főzzük, melegen tartjuk.
3. A félretett 16 barack üregébe 1-1 mokkacukrot (vagy ha nagyon érettek, 1-1 szem hámozott mandulát/diógerezdet) zárunk. Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 liter vizet.
4. A tésztát liszttel megszórt munkalapon 1 cm vastag, kb. 25x25 cm-es lapra nyújtjuk. 4 db 6 cm-es hosszanti és függőleges csíkra, azaz 16 db 6 x 6 cm-es négyzetre vágjuk. Mindegyik közepére 1-1 sárgabarackot ültetünk, a csúcsokat összecsippentjük, és lisztezett tenyérrel gombóccá formáljuk. A felforrt vizet 1/2 ek. sóval ízesítjük, majd óvatosan beletesszük a gombócok felét, és lassú, gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük.
5. Közben a vajban/margarinban aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a felét félretesszük. A gombócokat szűrőkanállal sorra kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába helyezzük. 2-3 percig várunk (hogy kissé „megkössenek”), aztán lazán köröző-dobáló mozdulatokkal belehempergetjük a gombócokat.
6. A fenti módon kifőzzük a többi gombócot is, a maradék zsemlemorzsába forgatjuk, végül mindkét adagot tálra rendezzük, és fahéjas porcukorral megszórva, a forró barackmártás kíséretében tálaljuk.
Tippek:
Biztosan „formában maradnak” a gombócok, ha nem beleforgatjuk őket a zsemlemorzsába, hanem a tetejükre szórjuk, ez esetben pirításkor adjunk hozzá 2 ek. kristálycukrot is, mert még finomabb lesz.