DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek
Az egyszerűen elkészíthető, könnyű, mutatós felfújtak a legvonzóbb
desszertek közé tartoznak, mindössze egyetlen dolgot kell szem előtt
tartanunk: inkább a vendég várjon a felfújtra, mint fordítva.

Fotó: Hemző Károly
Meggyfelfújt –
francia finomság
Eredeti neve: Clafoutis
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g érett meggy
- 4 tojás
- 100 g porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1/4 kk. őrölt fahéj
- só
- 100 g finomliszt
- 2,5 dl tej
- diónyi vaj/margarin a formához
1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhába takarva felitatjuk róla a vizet, majd kimagozzuk. Egy kb. 26 cm átmérőjű (vagy 2-4 kisebb), lapos, cakkos oldalfalú gyümölcstortaformát vastagon kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és 1 csipet sóval. Apránként beleszitáljuk a lisztet, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük (sűrű palacsintatészta-állaga lesz).
3. A sütőedény aljára terítjük a meggyet, leöntjük a masszával, és betesszük a sütőbe. 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, majd addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára nem pirul (tűpróba!) – további 25-30 perc. A sütő ajtaját az első 20 percben nem szabad kinyitni, mert művünk összeesik (szinte ez az egyetlen hibalehetőség)!
4. Kivesszük a felfújtat a sütőből, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben hagyva azonnal tálaljuk, mert gyorsan (5-8 perc) összeesik, és oda a szépsége! Langyosan, sőt hidegen is finom! Tartalmas levesek után kínálhatjuk.
Változatok:
Egresssel, rebarbarával, sárga- és őszibarackkal, szilvával, egyéb aromás gyümölcsökkel is pompás! A cukor mennyiségét mindig a gyümölcs érettségi fokához igazítjuk!