2020. október 26.
Dömötör napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A legízletesebb nyársak szabad tűzön, pontosabban parázs fölött készülnek, de
a serpenyő is megteszi − a füstös ízt ezúttal egy kevés bor aromájával pótoljuk.


Fotó: Hemző Károly

Görög pulykafodor
salátakörettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy szelet pulykamellfilé (600 g)
  • só, bors
  • 400 g zöldhüvelyű bab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss borsikafű
  • 4 nagyobb paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 16-24 szem fekete olívabogyó (kalamata)
  • 2 ek. fehérborecet
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 ek. pirított napraforgómag
  • 2 ek. olaj a sütéshez
  • 1/2 dl száraz fehérbor

 

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk. 8-12 db 3 cm-es, hosszanti csíkra vágjuk, meg-megtekerve bambuszpálcákra szúrjuk, fodorszerűen kissé összenyomjuk, meghintjük sóval és borssal.

2. A zöldségeket megtisztítjuk. A zöldbabot uborkagyalun (igen!) 2-3 szálat összefogva (és kezünk épségére ügyelve) vékony csíkokra vágjuk. Enyhén sós, a fokhagymával és a borsikafűvel illatosított vízben  puhára főzzük (10-15 perc). Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán a felkarikázott paradicsommal és hagymával, valamint 8 szem olívabogyóval együtt nagyobb, lapos tálra rendezzük.

3. Az öntethez a borecetben oldódásig keverünk 1/4 kk. sót, apránként hozzáadjuk az olívaolajat, egy kevés frissen őrölt borsot, és opálosra-bársonyosra keverjük. A zöldbab tetejére locsoljuk, végül meghintjük a napraforgómaggal.

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a nyársra bodorított húst, aztán aláöntjük a bort, lefedjük, és mérséklet tűzön 10 percig sütjük-pároljuk. Tálaláskor a nyársak végére 1-1 szem olívabogyót szúrunk, és a salátazöldségek mellé rendezzük őket. Friss kenyér, héjában sült krumpli illik hozzá.

Tippek:

A pirított olajos magvak ízletesebbek, ezért serpenyőbe szórjuk, és zsiradék hozzáadása nélkül világosdrappra pirítjuk őket. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk, mert a forró serpenyőben hagyva könnyen megégnek és keserűek lesznek.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

283 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Görög zöldbableves
feta sajttal

Grillmártások

Zöldbabcsokor
paprikával

Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Padlizsán
tükörtojással

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta

Mediterrán saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

A leveles salátákról

Gazdag rizssaláta
tojással

Mediterrán
húsos salátatál

Görög joghurtos
uborkasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: