HÚSÉTELEK > Pulykahússal
A legízletesebb nyársak szabad tűzön, pontosabban parázs fölött készülnek, de
a serpenyő is megteszi − a füstös ízt ezúttal egy kevés bor aromájával pótoljuk.

Fotó: Hemző Károly
Görög pulykafodor
salátakörettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy szelet pulykamellfilé (600 g)
- só, bors
- 400 g zöldhüvelyű bab
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál friss borsikafű
- 4 nagyobb paradicsom
- 2 szál újhagyma
- 16-24 szem fekete olívabogyó (kalamata)
- 2 ek. fehérborecet
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 ek. pirított napraforgómag
- 2 ek. olaj a sütéshez
- 1/2 dl száraz fehérbor
1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk. 8-12 db 3 cm-es, hosszanti csíkra vágjuk, meg-megtekerve bambuszpálcákra szúrjuk, fodorszerűen kissé összenyomjuk, meghintjük sóval és borssal.
2. A zöldségeket megtisztítjuk. A zöldbabot uborkagyalun (igen!) 2-3 szálat összefogva (és kezünk épségére ügyelve) vékony csíkokra vágjuk. Enyhén sós, a fokhagymával és a borsikafűvel illatosított vízben puhára főzzük (10-15 perc). Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán a felkarikázott paradicsommal és hagymával, valamint 8 szem olívabogyóval együtt nagyobb, lapos tálra rendezzük.
3. Az öntethez a borecetben oldódásig keverünk 1/4 kk. sót, apránként hozzáadjuk az olívaolajat, egy kevés frissen őrölt borsot, és opálosra-bársonyosra keverjük. A zöldbab tetejére locsoljuk, végül meghintjük a napraforgómaggal.
4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a nyársra bodorított húst, aztán aláöntjük a bort, lefedjük, és mérséklet tűzön 10 percig sütjük-pároljuk. Tálaláskor a nyársak végére 1-1 szem olívabogyót szúrunk, és a salátazöldségek mellé rendezzük őket. Friss kenyér, héjában sült krumpli illik hozzá.
Tippek:
A pirított olajos magvak ízletesebbek, ezért serpenyőbe szórjuk, és zsiradék hozzáadása nélkül világosdrappra pirítjuk őket. Azonnal lapostányérra csúsztatjuk, mert a forró serpenyőben hagyva könnyen megégnek és keserűek lesznek.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé