SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták
A mexikói eredetű avokádó különös ajándéka a természetnek: valahol félúton
van a zöldség és a gyümölcs között. Valóságos egészségbomba, vitaminok, ásványi sók és nyomelemek egész sorát, azonkívül jelentős mennyiségű értékes,
telítetlen növényi zsírsavat is tartalmaz, ami miatt a diétázók, sajnos, csak mértékkel fogyaszthatják. Ízvilága pompásan illik közép-amerikai rokonaiéhoz,
a paradicsomhoz, az édeskés kukoricához és a csípős chilipaprikához.

Fotó: Hemző Károly
Avokádó-tőkehalmáj
saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g kemény paradicsom
- 2 avokádó (kb. 600 g)
- 1 citrom
- 1 kis doboz csemegekukorica (kb. 340 g)
- 1 doboz tőkehalmáj (120-160 g)
- 1 kis fej tépősaláta
- A mártáshoz:
- 1 kisebb chilipaprika vagy chilipor
- 1 kis csokor petrezselyem
- 6-8 mentalevél
- 1 citrom
- 2 ek. brandy
- só, bors







1. A paradicsomokat megmossuk, szárukat szárcsonkjukkal együtt ékformán kivágjuk, 2-3 kisebbet felkarikázunk, a többit gerezdekre vagy kockákra vágjuk.
2. A citromokat és az avokádókat megmossuk, szárazra töröljük. Az avokádókat széles pengéjű késsel, hosszanti irányban, ameddig és ahogyan a mag engedi, a közepükön bevágjuk, a felső felüket elfordítjuk az alsón (A), leemeljük. A kést határozott mozdulattal belevágjuk a magba, és könnyűszerrel kiemeljük (B). A 4 fél avokádót azonnal megöntözzük-bedörzsöljük citromlével (C). 1 fél avokádót félreteszünk a mártáshoz, a többi háromból karalábévájóval golyócskákat formálunk (D), és rögtön meglocsoljuk citromlével, hogy meg ne barnuljanak.
3. A kukoricát leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. A tőkehalmájat kiemeljük olajos levéből (E), ez utóbbit félretesszük a mártáshoz. A salátaleveleket váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhány kisebb-formásabb levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit falatnyi darabkákra tépkedjük.
4. A mártáshoz megmossuk a chilipaprikát, kicsumázzuk, ízlés szerint meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk a csípős magokat és ereket, apró kockákra vágjuk. A petrezselymet és a mentát leöblítjük, néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. Teljesen „kitakarítjuk” a kivájt avokádóhéjakat, majd a félretett 1/2 avokádó húsát is kiemeljük a héjából, felaprózzuk. Mindkettőt tálkába tesszük, azonnal meglocsoljuk citromlével, és villával finom péppé törjük. Hozzáadjuk a tőkehalmáj olajos levét (F), a brandyt, a chilipaprikát, a vágott zöldfűszereket, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
5. A paradicsomkarikákkal és a félretett salátalevélkékkel kibélelünk egy lapos tálat. Az apróra tépkedett salátalevelekhez adjuk a felkockázott paradicsomot, az avokádógolyókat és a kukoricát, lazán összekeverjük, a tál közepére púpozzuk, megszórjuk a tőkehalmáj-darabokkal, tetejét a félretett mentabóbitával díszítjük. A mártást tálkába szedjük, petrezselyemmel díszítjük, és csak tálaláskor, az asztalnál keverjük a salátához. Előételként vagy önálló fogásként kínálhatjuk. Minél hamarabb fogyasszuk el, mert bármennyire is óv a citromlé, az avokádó idővel megbarnul. Kukoricachipsszet, pirítóst adhatunk mellé.
Tippek:
Ha a paradicsomok héja túlságosan vastag, kerek oldalukon keresztirányban bemetsszük a bőrüket, 2 percre forró, majd azonnal hideg vízbe dobjuk őket és meghámozzuk, a többi ugyanaz.
Változatok:
Készíthetjük olajos tonhalból is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor