LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Zöldborsós
karalábéleves tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 zsenge karalábé (400 g)
- 400 g zöldborsó (200 g tiszított/mélyhűtött)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2-3 szál újhagyma
- 1 ek. olaj
- 1,2 liter zöldségleves (kockából)
- 2 tojás
- só, bors
- 1/4 piros húsú paprika
1. A karalábékat meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. 2-3 zsenge karalábélevél szárát és középső erét kivágjuk, a levél többi részét vékony csíkokra szeljük. A zöldborsót hüvelyéből kifejtjük, szűrőtálba csúsztatva leöblítjük. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével felaprózzuk.
2. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöld szárával együtt vékonyan felkarikázzuk, és megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a karalábéleveleket, a petrezselyem felét, a karalábét és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), élénk tűzön 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a zöldséglevessel (vagy belemorzsolunk 2 leveskockát és hozzáadunk 1,2 liter vizet), aztán fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük.
3. A tojásokat erősen sós vízben 10 percig főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk. A tojássárgákat villával darabosra törjük és félretesszük, a fehérjéket apróra felkockázzuk, majd a maradék petrezselyemmel együtt a kész levesbe keverjük. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, mélytányérokba szedjük, tetejüket a tojásmimózával, az apróra felkockázott paprikával és a félretett petrezselyembóbitákkal díszítjük.