SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Fotó: Hemző Károly
Sárgabarackos-
meggyes szelet
Hozzávalók 25 szelethez::
- 500 g meggy
- 450 g sárgabarack
- 200 g lágy vaj/margarin
- 200 g porcukor
- 5 tojás
- 1 biocitrom reszelt héja
- 400 g finomliszt
- 1,5 tasak sütőpor
- 150 g hámozott, darált mogyoró
- 1 dl tej
- 1/2 dl rum
- fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagozzuk, jól lecsepegtetjük; a barackszemeket félbe-negyedbe vágjuk, magjukat kiemeljük. Kibélelünk sütőpapírral egy 30x40 cm-es, mélyebb, peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, aztán a reszelt citromhéjat. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, elkeverjük a darált mogyoróval, majd a tejjel felváltva a tojáskrémhez adjuk. Hozzáöntjük a rumot, a tepsibe simítjuk, és változatosan, sűrűn megszórjuk a barackkal és a meggyel. Középső bordamagasságon 10 percig sütjük, azután visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 55-60 percig sütjük (tűpróba!).
3. A tésztát a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztás előtt kisebb-nagyobb szeletekre-kockákra vágjuk, tálra rendezzük, tetejét meghintjük fahéjas porcukorral. Vaníliamártást, krémsűrűségűre felvert tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
− Sárgabarack helyett készíthetjük nektarinnal vagy őszibarackkal, meggy helyett ribizlivel, egressel, szederrel, illetve tetszés szerinti gyümölcsökkel, csak az a fontos, hogy legyen köztük savanykás ízű is!
− Friss gyümölcsök helyett jól lecsepegtetett befőttekből is finom.
− A kész sütemény (nagyobb táblákra-darabokra vágva) jól viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea