VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Tonhalas csiga
pizzasütő módra
Hozzávalók 12 csigához:
- A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 1 kk. só
- 2 tojás
- 6 ek. (classico) olívaolaj
- A töltelékhez:
- 1 közepes fej hagyma
- 1+3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 1/2 doboz darabolt paradicsom (200 g)
- só, bors
- 1-2 csipet kristálycukor
- 2 doboz olajos tonhal (160 g/doboz)
- 1 ek. kapribogyó
- 1 csokor petrezselyem
- 10-15 bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 100 g parmezán sajt
- 1/4 csípős-piros-hegyes paprika







1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarva 10 percig kelesztjük.
2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a tojásokat, majd az olívaolajjal együtt a liszthez keverjük, és még 1-1,5 dl langyos víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Letakarjuk, 30 percig kelesztjük.
3. A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot levével együtt, 1 gerezd áttört fokhagymát, és félig lefedve 15 percig forraljuk. Sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, kihűtjük, végül botmixerrel péppé turmixoljuk.
4. A tonhalat és a kapribogyót lecsepegtetjük, a tonhalat villával apróra-pépesre törjük. A petrezselyem- és bazsalikomleveleket finomra vágjuk, 1 kiskanállal (fedeles dobozban) félreteszünk a díszítéshez. A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5. A tésztát lisztezett munkalapon 35x40 cm-es lapra nyújtjuk (A). Egyharmadán elkenjük a paradicsomkrémet, tetejét megszórjuk a tonhallal (B), a kapribogyókkal, a zöldfűszerekkel, 3 gerezd áttört fokhagymával, a provence-i fűszerkeverékkel, frissen őrölt borssal, végül a frissen reszelt sajttal (C).
6. A tésztalapot szorosan feltekerjük (D), 12 db 3-3,5 cm vastag szeletre vágjuk. A csigákat vágott felükre fordítjuk, alul kissé összenyomjuk (E), a tepsikre sorakoztatjuk (sülés közben jócskán megnőnek!), majd megkenjük a tonhal olajával (F). Középső bordamagasságon 25 percig sütjük (félidőben tetejét letakarjuk, mert a paradicsom könnyen megég!), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt lapos tálra rakosgatjuk őket, tetejüket megszórjuk a félretett zöldfűszerekkel és a csíkokra vágott paprikával. A tál szegélyét bazsalikom-/mentalevélkékkel vidámíthatjuk. Pompás vendégváró, italkorcsolya!
Tippek:
Süthetjük nagyobb méretű, kiolajozott kerek sütőedényben vagy (egyszerre mind a 12 csigát) mélyebb tepsiben is, ez esetben a csigák külső felületét körbekenjük olajjal.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör