2019. szeptember 20.
Friderika napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Hogy egy kerekebb húsdarabból hogyan lesz töltésre-tekerésre alkalmas lap, annak több módja is van. De hogy milyen töltelékkel tekerjük fel, az már csakugyan fantázia és kísérletezőkedv kérdése. Ezt a szépséges „szaloncukrot” borjúcombból is készíthetjük, sőt melegen-hidegen egyaránt finom.


Fotó: Hemző Károly

Gombás-sonkás
sertésrolád

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1,2 kg kicsontozott sertéskaraj
  • só, bors
  • 2-3 ek. olaj
  • A töltelékhez:
  • 2 szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 100 g sampinyon gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 50 g húsos, füstölt szalonna (bacon)
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 4 szelet főtt sonka (100 g)
A
B
C
D

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, vágólapra fektetjük, és hosszú pengéjű késsel az alsó harmadát a „túloldalig” felvágjuk anélkül, hogy egészen átvágnák. A vastagabb húsdarabot kihajtjuk, és az előbbi módon ismét kettévágjuk (A). A rostokkal párhuzamosan beirdaljuk, folpack alatt kissé kiverjük, meghintjük sóval és borssal.

2. A töltelékhez felkockázzuk és megöntözzük a zsemléket a felforrósított tejjel. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, majd a szalonnához és a kicsumázott paprikához hasonlóan apró kockákra vágjuk. A szalonnát, a hagymát és a gombát 4-5 percig élénk tűzön pirítjuk, majd a finomra vágott petrezselyemmel és a tojásokkal együtt a zsemlékhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, lazán összekeverjük.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Olajjal vékonyan megkenünk egy a húsnál 10-15 cm-rel hosszabb sütőpapírlapot. Ráterítjük a húst, kissé egymásra csúsztatva a közepére fektetjük a sonkaszeleteket, tetejükre púpozzuk a tölteléket (B), megszórjuk a paprikakockákkal, végül szorosan feltekerjük (C), és beletekerjük-csomagoljuk a sütőpapírba. Két végét megcsavarintjuk, szorosan összekötjük, magát a tekercset pedig papírostul, sonkaszerűen megkötözzük (D).

5. Tepsibe helyezett rácsra emeljük, a papírt megkenjük olajjal, és 1-2 dl vizet öntünk a tepsibe, hogy a lecseppenő zsiradék majd meg ne égjen (a papír lélegzik!), aztán betesszük a sütőbe, és kb. 1 órán át sütjük. Ezután a zsineggel együtt felvágjuk a papír tetejét, kissé kihajtjuk, és aranybarnára pirítjuk a húst (további 15-20 perc).

6. Kivesszük a sütőből a tepsit, 10-15 percig pihentetjük a roládot,  majd teljesen lehántjuk róla a zsineget és a papírt. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, és bodros salátalevelekkel vidámítva tálaljuk. Burgonya- vagy vegyes idénysaláta illik hozzá. Hidegen-melegen egyaránt finom, pompás vendégváró!

Megjegyzések:

Kevesebb húsból és hozzávalókból (4 személyre) nem érdemes készíteni, mert kisebb darab húst nem tudunk szépen tölteni-göngyölni.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

365 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szerencsegomba
tojásból

Ringlis
krumplisaláta

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Tatárbifsztek

Sonkás és
sajtos roló

Sajtkrémes
mártogató

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Almás-zöldséges
heringsaláta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Diós fasírt
gyömbéres paprikával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: