LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Tejszínes
cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g zsenge cukkini
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szál bazsalikom
- 2 ek. olaj
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- 2 dl tej
- 2+1 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- só, bors
- szerecsendió
- 1-2 ek. citromlé
- 1 szelet piros húsú paprika (csípős)
1. A hagymát és a fokhagymát megtiszítjuk, megmossuk, az újhagymát 10-12 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk. A megmosott, hámozatlan cukkinik szárvégeit leválasztjuk, felkarikázzuk (12 vékony karikát félreteszünk a díszítéshez). A petrezselymet és a bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, 4 bazsalikombóbitát félreteszünk, a többit a petrezselyemmel együtt felaprózzuk.
2. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a cukkinit. Megszórjuk az ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 1 liter hideg vízzel, majd félig lefedve vajpuhára főzzük (25-30 perc). Hozzáadjuk a petrezselymet és a bazsalikomot, botmixerrel krémmé zúzzuk, utánasózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval és citromlével ízesítjük, 2-3 perig forraljuk.
3. 2 dl tejszínben eldolgozzuk a tojássárgákat, vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve a tűzről lehúzott forró leveshez adjuk, de már nem főzzük tovább. Fedő alatt melegen tartjuk.
4. A paprikát apróra felkockázzuk. A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük. A levest erőleveses csészékbe/mélytányérokba szedjük, tetejüket a félretett, kissé egymásra csúsztatott, nyers cukkinikarikákkal, habrózsákkal, valamint paprikával és bazsalikomal vidámítjuk. Melegen vagy jól behűtve kínálhatjuk.
Fontos:
A tojássárgájával sűrített (azaz legírozott) leveseket nem szabad újraforralni, mert kipelyehesedik-összeugrik a bennük levő tojás. Ezért, ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a kész levest lefedjük, és forró vízbe állítva tartjuk melegen. A másik megoldás az, hogy csak közvetlenül tálalás előtt sűrítjük be a levest. A krémlevesek általában langyosan, sőt hidegen is igen élvezetesek.