TORTÁK > Házias torták
A torta német ihletésű, afféle vasárnap délutáni sütemény, amely attól lesz
egy kicsit ünnepélyesebb, hogy tortaformában sütjük. Mivel a túró eredendően
savanykás, érdemes jó érett, édes, fekete (úgynevezett germersdorfi)
cseresznyéből készíteni.

Fotó: Hemző Károly
Cseresznyés
túrótorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A rakományhoz:
- 750 g cseresznye
- 4 tojás
- só
- 70+80 g finomított kristálycukor
- 150 g vaj/margarin
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- 750 g krémtehéntúró
- 100 g étkezési keményítő
- Az alaplaphoz:
- 100 g vaj/margarin
- 125 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 2 tojás
- 150 g finomliszt
- 50 g étkezési keményítő
- 1 kk. sütőpor
- 2 ek. rum
- fahéjas/vaniliás porcukor a szóráshoz







1. A rakományhoz a cseresznyét megmossuk, szárazra törölgetjük, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma oldalát megpöttyözünk a teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal, majd az alját és az oldalát is kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. A torta alaplapjához a vajat/margarint habosra keverjük porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összkeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral, kanalanként a tojásos masszához keverjük, végül hozzáadjuk a rumot. A formába szedjük, tetejét elsimítjuk (A), (B), és középső bordamagasságra állított rácson 20 percig sütjük.
3. Közben a rakományhoz kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd apránként, több részletben beleszórunk 70 g cukrot, és kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 80 g cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáreszeljük az alaposan megmosott citrom héját (C), egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, a túrót, aztán a tojáshabbal váltakozva az étkezési keményítőt (D), végül a cseresznyét (E).
4. Kivesszük a sütőből az elősütött tortalapot, és egyenletesen elkenjük rajta a masszát (F). 200 °C-ra felkapcsolt sütőben 30 percig sütjük, aztán visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további kb. 1 órán át sütjük a tortát (tűpróba!).
5. 10 percig a formában hagyjuk pihenni, ezután meglazítjuk és leválasztjuk az oldaláról a tortakarikát, valamint a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, tetejét meghintjük fahéjas/vaníliás porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Kiadós, sokáig eláll!
Változatok:
− Étkezési keményítő helyett vaníliás pudingporral is készíthetjük a túrókrémet.
− Süthetjük kisebb, kb. 20x30 cm-es tepsiben is, ez esetben 5x5 cm-es kockákra vágva kínáljuk. A nagyobb (kb. 25x35 cm-es) tepsihez 1/3 résszel arányosan meg kell növelni a hozzávalók mennyiségét.