DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Elendel
Nektarin
karamellmártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 ek. dió
- 3 ek. hámozott mandula
- 6 közepes, magvaváló nektarin
- 1 zöldcitrom (lime)+a díszítéshez
- 3 ek. porcukor
- 2 ek. vaj/margarin
- 1/2 kisujjnyi fahéj
- 5 ek. citrom- vagy őszibaracklikőr
- néhány mentabóbita
1. A diót és a mandulát durvára-darabosra vágjuk. A nektarinokat megmossuk, kettészeljük, magjukat kiemeljük, majd további 3-4 gerezdre vágjuk. A zöldcitromot megmossuk, levét kinyomjuk.
2. A diót és a mandulát serpenyőbe szórjuk, folyamatosan rázogatva világosdrappra pirítjuk. Megszórjuk a porcukorral, összekeverjük, aranysárgára pirítjuk, aztán hozzáadjuk a vajat/margarint, a fahéjat, a zöldcitromlét, valamint a likőrt, és csak addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad.
3. Beleforgatjuk a karamellbe a nektaringerezdeket, mindössze 2-3 percig forrósítjuk, és hagyjuk langyosra vagy egészen kihűlni. Tálaláskor kistányérokra szedjük (a fahéjat kidobjuk), és zöldcitromgerezdekkel, mentabóbitával díszítve kínáljuk. Kényeztetésképpen 1-2 gombóc vaníliafagylaltot adhatunk hozzá.
Tippek:
A gyümölcsöt, a citromlét, a mandulát és a diót sütőtálba terítjük, megszórjuk a cukorral, tetejére tördeljük a vajat/margarint, és 230-240 °C-os sütőben vagy grillrács alatt 12-15 percig sütjük, a többi ugyanaz.
Változatok:
Nektarin helyett használhatunk nem túl érett, hámozott őszibarackot (vagy nagy szemű szilvát); likőrfélék helyett 1 dl rostos narancslét; egész mandula helyett mandulapálcikát is.