2020. június 6.
Norbert napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Elendel

Nektarin
karamellmártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 ek. dió
  • 3 ek. hámozott mandula
  • 6 közepes, magvaváló nektarin
  • 1 zöldcitrom (lime)+a díszítéshez
  • 3 ek. porcukor
  • 2 ek. vaj/margarin
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 5 ek. citrom- vagy őszibaracklikőr
  • néhány mentabóbita

1. A diót és a mandulát durvára-darabosra vágjuk. A nektarinokat megmossuk, kettészeljük, magjukat kiemeljük, majd további 3-4 gerezdre vágjuk. A zöldcitromot megmossuk, levét kinyomjuk.

2. A diót és a mandulát serpenyőbe szórjuk, folyamatosan rázogatva világosdrappra pirítjuk. Megszórjuk a porcukorral, összekeverjük, aranysárgára pirítjuk, aztán hozzáadjuk a vajat/margarint, a fahéjat, a zöldcitromlét, valamint a likőrt, és csak addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad.

3. Beleforgatjuk a karamellbe a nektaringerezdeket, mindössze 2-3 percig forrósítjuk, és hagyjuk langyosra vagy egészen kihűlni. Tálaláskor kistányérokra szedjük (a fahéjat kidobjuk), és zöldcitromgerezdekkel, mentabóbitával díszítve kínáljuk. Kényeztetésképpen 1-2 gombóc vaníliafagylaltot adhatunk hozzá.

Tippek:

A gyümölcsöt, a citromlét, a mandulát és a diót sütőtálba terítjük, megszórjuk a cukorral, tetejére tördeljük a vajat/margarint, és 230-240 °C-os sütőben vagy grillrács alatt 12-15 percig sütjük, a többi ugyanaz.

Változatok:

Nektarin helyett használhatunk nem túl érett, hámozott őszibarackot (vagy nagy szemű szilvát); likőrfélék helyett 1 dl rostos narancslét; egész mandula helyett mandulapálcikát is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

245 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Gránátalmás
narancssaláta

Körtekehely
csokoládéöntettel

Gyümölcssaláta
ananászbölcsőben

Részeges
eper-narancs saláta

Őszibarack diós-
csokoládés golyóval

Narancsos szőlősaláta
borsos dióöntettel

Ananászos
gyümölcssaláta

Sárgadinnye-
eper saláta

Eper-kivi-
ananász saláta

Csicseriborsó-
mártogató

Gyümölcssaláta
görögdinnyekosárban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: