2019. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A recept eredetileg borjúhússal készül, de nyugodtan helyettesíthetjük szabályos szeletekre vágott pulykamellfilével is. A szalonna füstös és a kukorica édeskés
íze igazán kellemes együttest alkot, sőt, ha még izgalamasabbá akarjuk tenni,
ne sajnáljunk tőle néhány csipet chiliport sem.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-cukkinis
borjútekercs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g cukkini
  • só, bors
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 cső csemege kukorica vagy 350 - 400 g mélyhűtött/konzerv
  • 4 nagy szelet borjúcomb (200 g/db)
  • 4 szelet gépsonka
  • 6 hosszú szelet bacon
  • 3 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 30 g vaj/margarin
  • 1 dl főzőtejszín
A
B
C
D
E
F

1. A cukkinikat megmossuk, hosszanti szeletekre gyaluljuk (A), és besózzuk, hogy hajlékonyabbak, formázhatóbbak legyenek. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk, vékony karikákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. A kukoricát megfőzzük (ha konzerv, leöblítjük és leszűrjük).

2. A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, folpackot borítuk a tetejükre, kíméletesen kiverjük (B). Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, majd 3-3 hosszú csíkra vágjuk őket (C). A sonkaszeleteket ugyancsak 3-3, összesen 12 csíkra vágjuk.

3. A baconszeleteket félbevágjuk, mindegyikre 1 húscsíkot, 1 sonkacsíkot és 2 szelet cukkinit fektetünk. Szorosan feltekerjük, és vékony zsineggel megkötözzük őket (D). A maradék cukkinit szűrőtálba tesszük és alaposan lecsepegtetjük.

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, élénk tűzön megkapatjuk benne a hústekercseket. Hozzáadjuk a bort (E), a hagymát és az áttört fokhagymát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön 25 percig pároljuk-sütjük.

5. Közben a vajat/margarint felhevítjük, beledobjuk a paprikát, 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt cukkinit, ízlés szerint borsozzuk, további 4-5 percig, nem túl puhára, inkább „ropogósra” sütjük. A kukoricacsöveket kettétörjük, vágódeszkára állítjuk, levágjuk róluk a szemeket (F), és a zöldségekhez adjuk.

6. A tekercseket tálra emeljük, alufóliával letakarva melegen tartjuk. A pecsenyeléhez adjuk a tejszínt, felforraljuk, botmixerrel simára eldolgozzuk. Beleforgatjuk a párolt zöldségeket, frissen őrölt borssal ízesítjük, és éppen csak összeforrósítjuk. Lehántjuk a tekercsekről a zsineget, néhány bazsalikombóbitával díszítjük, és a tejszínes zöldséggel körítve tálaljuk. Burgonyapüré illik hozzá. Remek vendégváró!

Tippek:

Hidegen is finom, ez esetben szép vékonyra felszeleteljük, és zöldség helyett tetszés szerinti salátát kínálunk hozzá.

Változatok:

Cukkini helyett készíthetjük vékonyan felszeletelt uborkával, padlizsánnal is – ez utóbbit fél órára tanácsos besózni, hogy kesernyés levét kidobja. Ezután leöblítjük, és a recept szerint dolgozunk vele tovább.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

766 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rozsdás hús
sütőtökrösztivel

Hagymás rostélyos

Tojásos
fasírttekercs

Húsos
lilahagymatorta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Tatárbifsztek

Grépfrútos lencsesaláta
füstölt nyelvvel

Esterházy-rostélyos

Mexikói fasírt

Fasírt-muffin

Marharagu
sáfrányos rizottóval
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: