LEVESEK > Krémlevesek
Ahány spanyol vidék, annyiféle gazpacho (ejtsd: gászpácsó), de egyikből sem hiányozhat a paradicsom, a paprika, az uborka, a jó olívaolaj és egy kevés savanyítószer. Finomsága mellett az is vonzó benne, hogy főzés nélkül készül – márpedig ez a nagy melegben nem megvetendő szempont.

Fotó: Hemző Károly
Gazpacho – spanyol
kánikulaleves
Eredeti neve: Gazpacho
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g húsos, érett paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 közepes kígyóuborka
- 1 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. borecet vagy citromlé
- 2 ek.+2 kk. (extra vergine) olívaolaj
- só, bors
- 1 szikkadt zsemle
- 30 g vaj/margarin
1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, aztán a zöldpaprikával, uborkával és a hagymával együtt apró kockákra vágjuk. 4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és krémmé pörgetjük.
2. A keveréket csinos tálba öntjük (ebben fogjuk tálalni), eldolgozzuk a borecettel/citromlével, 2 ek. olívaolajjal és 1 kk. sóval. Lefedjük, 3-4 órán vagy 1 éjszakán át a hűtőszekrényben érleljük. Tálalás előtt jéghideg, de darabos jégkockát nem tartalmazó, kb. 5 dl vízzel leves sűrűségűvé felhígítjuk.
3. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk a vajban/margarinban. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a piritott zsemlekockákkal kínáljuk, tetejüket megöntözzük néhány csepp (összesen 2 kk.) olívaolajjal.
Változatok:
− A leves tetejét tálaláskor szálkásra vágott, pirított mandulával és petrezselyemmel is meghinthetjük.
− Dúsíthatjuk felaprózott gépsonkával vagy kemény tojással is.
− Ízesíthetjük kevés chilipaprikával, különféle illatos fűszerekkel, pl. bazsalikom, zsálya, fodormenta stb. is.
Elkészítési idő:
30 perc
+ 3-4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
210 kcal/adag
Nehézségi fok: