2020. december 1.
Elza napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Kagylókedvelő ínyencek egyik favoritja ez a nápolyi illetőségű, csípős paradicsommártással gazdagított tésztaétel, amelyet főleg feketekagylóval
és spagettivel készítenek. Ha nem jutunk garantáltan friss kagylóhoz, tanácsos
inkább mélyhűtött változatát használni (bár a kagylótisztítás sem ördöngősség).


Fotó: Elendel

Kagylós spagetti
nápolyi módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg friss, héjas tengeri feketekagyló (vagy 400 g mélyhűtött, illetve konzerv saját levében)
  • 1 kis fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 600 g érett vagy 1 doboz felaprózott paradicsom (400 g)
  • 1 chilipaprika
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 400 g spagetti vagy hosszúmetélt (tagliatelle)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 szál oregánó vagy tetszés szerinti zöldfűszer

1. A friss tengeri kagylók házát folyó vízben, kefével alaposan megsikáljuk, szakállkájukat-bajszukat erőteles mozdulatokkal, késsel kihuzigáljuk-eltávolítjuk. A kinyílt kagylókat eleve kidobjuk, a többit felhasználásig hideg vízbe tesszük. (Ha konzervből készítjük, azt lecsepegtetjük, a mélyhűtöttet pedig felengedés nélkül használjuk.)

2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, félbe-negyedbe vágjuk, magjaikat eltávolítjuk, felkockázzuk. A chilipaprika magjait-ereit a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, felaprítjuk.

3. A mártáshoz megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a chilipaprikát, majd a paradicsomot (a konzervet levével együtt), ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és szelíd tűzön 20 percig pároljuk-sűrítjük.

4. Nagyobb serpenyőben felforraljuk a bort, beleborítjuk a leszűrt kagylókat, összekeverjük, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a kagylóhéjak kinyílnak (3-4 perc). Lehúzzuk a tűzről, a zárva maradt kagylókat kidobjuk, néhány szép példányt héjastul félreteszünk a díszítéshez, a többiből kiemeljük a kagylóhúst. Levét sűrű szitán átszűrjük (homok, apró tisztátalanság lehet benne), végül a kagylóhússal együtt a mártáshoz adjuk, és éppen csak összeforrósítjuk (a hosszabb főzéstől megkeményedik!).

5. Enyhén sós, bő vízben (a csomagoláson javasolt idő figyelembevételével) kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és egyenesen a kagylós mártásba forgatjuk. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, nem túl mély tálba csúsztatjuk, a félretett héjas kagylókkal és oregánóval vagy petrezselyemmel, illetve egyéb zöldfűszerlevéllel díszítve forrón tálaljuk. Sajt nem illik hozzá!

Változatok:

− Készíthetjük hosszúmetéttel, rövid makarónival, pennével is.
− A paradicsommártást gyakran tejszínnel helyettesítik, de a fokhagyma és a chilipaprika nem maradhat el.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

470 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Citromos halkrém

Halfilé
mandulás morzsában

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tengerész és
padlizsános pizza

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos-
lazacos gnocchi

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Avokádós
tonhalsaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: