VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Már a hazai étkapokon is megtalálható, Caprese néven emlegetett egyszerű saláta-előétel mára világkarriert csinált. A jellegzetességét megadó, híres olasz mozzarella sajt eredetileg bivalytejből készült, ma jobbára tehéntej az alapanyaga. A bazsalikom társaságát nem nélkülözheti!

Fotó: Hemző Károly
Mozzarellás paradicsomsaláta
és -nyársak
Eredeti neve: Caprese
Hozzávalók 4 adag salátához, illetve 8 nyárshoz:
- A salátához:
- 250 g (2 tasak) mozzarella
- 500 g paradicsom
- 3-4 szál bazsalikom
- 10-15 szem kimagozott, zöld olívabogyó
- só, bors
- 1 kk. szárított oregánó
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- A nyársakhoz:
- 24 (kb. 250 g) mozzarellagyöngy
- 24 koktélparadicsom
- 3-4 szál bazsalikom
- 8 bambuszpálcika
- 1 kk. szárított oregánó
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 100 g fekete olívabogyó
- 1 közepes, kemény paradicsom
1. A bazsalikomszálakat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, konyharuhába takarva szárazra lapogatjuk, levélkéiket lecsipkedjük.
2. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, a salátákhoz valók szárcsonkját ékformán kivágjuk, vékonyan felszeleteljük. A koktélparadicsomok szárát kitörjük. A mozzarella-gombócokat és -gyöngyöket kiemeljük levükből, alaposan lecsepegtetjük.
3. A salátához vékonyan felszeleteljük a mozzarella-gombócokat, – ha túl nagyok, illetve a paradicsomszeleteknél nagyobbak, félbevágjuk őket. Körkörösen, kissé egymásra csúsztatva, lapos kerek tálban, váltakozó rendben, lerakjuk a paradicsom- és sajtszeleteket. Megszórjuk a kisebb bazsalikomlevélkékkel és az olívabogyókkal, letakarjuk, hidegre tesszük.
4. A nyársakhoz a mozzarellagyöngyöket a koktélparadicsomokkal és a nagyobb bazsalikomlevélkékkel váltakozva, felszúrjuk a bambuszpálcikákra. Hosszúkás tálra fektetjük őket, letakarjuk, hidegen tartjuk.
5. Tálaláskor mindkettő tetejét meghintjük sóval, oreganóval és frissen őrölt borssal, meglocsoljuk olívaolajjal. A salátát grillezett, hirtelen sült húsokhoz adhatjuk, de önmagában, friss kenyérrel fogyasztva is pompás. A nyársakat fekete olívabogyóval gazdagítva és paradicsomtulipánnal díszítve aperitif mellé kínáljuk.
Megjegyzések:
Az enyhén sós vízben tárolt-árult mozzarella sajt 1 hét után még a hűtőszekrényben is megkeseredik, erjedésnek indul. Ezért, ha ennyi idő alatt nem fogyasztjuk el, tanácsos inkább eltenni a mélyhűtőbe.
Italajánlat:
Aperitífek, félszáraz fehérbor vagy rozé