SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Fotó: Hemző Károly
Cseresznyés-
mogyorós kocka
Hozzávalók 24 kockához:
- 800 g cseresznye
- 100+50 g hámozott mogyoró
- 1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1/2 kk. sütőpor
- 1 ek. kakaó
- 1 biocitrom
- 200 g finomliszt
- 8 tojás
- 1 csipet só
- 100+100 g finomított kristálycukor
- 200 g vaj/margarin
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 5 ek. rum
- porcukor a szóráshoz
1. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. 100 g mogyorót megdarálunk, 50 g-ot darabosra vágunk. A darált mogyorót, a fahéjat, a szegfűszeget, a sütőport, a kakaót és a citrom reszelt héját belekeverjük a lisztbe.
2. Egy kb. 25x35 cm-es, mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 100 g kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. Beleforgatjuk előbb a hab 1/3-át, aztán a lisztkeverékkel felváltva a maradékot, végül a citrom átszűrt levét és a rumot.
3. A masszát a tepsibe simítjuk, a széleken kissé felmagasítjuk (hogy ne púposodjon fel a közepe). Sűrűn megszórjuk a cseresznyével és a durvára vágott mogyoróval, középső bordamagasságon 1-1 és 1/4 órán át sütjük (tűpróba!).
4. A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk, és meghintjük porcukorral.
Változatok:
Meggyből, sárga- és őszibarackból is finom!