DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék
A nemzetközi gasztronómiában a csokoládéval, eperrel vagy málnával és tejszínhabbal készült édességeket (tortákat is) Fürst Pückler néven szokták emlegetni, ugyanis az egyik valaha legelőkelőbb, történelmi német család nevezetes alakja, Fürst Pückler, azaz Pückler herceg bolondult az efféle édességekért.

Fotó: Hemző Károly
Epres csokoládépuding –
Fürst Pückler módra
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 1 tasak csokoládés pudingpor
- 3+2 ek. kristálycukor
- 5 dl tej
- 500 g eper
- 1,2 dl szűrt feketeribizlilé
- 1 ek. étkezési keményítő
- 1,5 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1 kk. csokoládéforgács
- 4 citromfűbóbita
1. A pudingport simára keverjük 3 ek. cukorral és 5-6 ek. hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk, apránként hozzáadjuk a pudingos tejet, és szelíd tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük (1 perc). Néhány percig hűlni hagyjuk, aztán négy, 2-2,5 dl-es szépséges-hasas kehelybe öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, 4 szép szem kivételével felaprózzuk. Felforraljuk a feketeribizlilét a maradék 2 ek. cukorral. Simára keverjük az étkezési keményítőt 2 ek. hideg vízzel, a gyümölcsléhez adjuk, éppen csak besűrítjük, végül beleforgatjuk az epret, és 2 percig forrósítjuk. Hideg vízfürdőben langyosra hűtjük, majd arányosan elosztva a csokoládépuding tetejére simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, lefedjük, és legalább 2 órára behűtjük.
3. Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk az eper tetejére. Néhány csipet csokoládéforgáccsal, a félretett (félbevágott) eperszemekkel és citromfűbóbitákkal díszítjük. Csokoládés ostyarudakat kínálhatunk hozzá. Egyszerű, gyors, elronthatatlan!
Tippek:
A forró pudingban elkeverhetünk 80-100 g darabosra reszelt ét- vagy tejcsokoládét.
Változatok:
Eper helyett készíthetjük málnával, meggybefőttel is.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
320 kcal/kehely
Nehézségi fok: