SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták
Ez a saláta valamikor szegényételnek számított, de voltaképpen a kenyér becsületét példázza: a toszkán parasztember soha ki nem dobta volna
a megszikkadt kenyeret, inkább borba mártogatva fogyasztotta el − ha
pedig kényeztetni akarta magát, egy kis paradicsommal és bazsalikommal vidámította. Mára további hozzávalókkal gazdagodott, és felkerült
a családias-pergolás kisvendéglők étlapjára.

Fotó: Hemző Károly
Toszkán
kenyérsaláta
Eredeti neve: Panzanella
Hozzávalók 4 személyre:
- 750 g érett, kemény paradicsom
- só, bors
- 2 piros húsú kaliforniai paprika (300 g)
- 2 zöld húsú kaliforniai paprika (300 g)
- 150 g cukkini vagy uborka
- 1 csokor újhagyma
- 20 bazsalikomlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. kapribogyó
- 4-8 szelet szikkadt házikenyér (300 g)
- 1/2 dl félszáraz fehérbor
- 2 ek. balzsamecet
- 50 g érlelt juhsajt
- Az öntethez:
- 2 ek. balzsamecet
- 1 kk. szardellapaszta
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj







1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra törölgetjük, szárcsonkjukat kivágjuk, vékonyan felszeleteljük, meghintjük egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, hagyjuk hogy levet eresszenek.
2. A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, kettészeljük, magjaikat és ereiket eltávolítjuk, burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk a héjukat (A), és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, hámozatlanul, hosszában elfelezzük, és 3 mm vékonyan felszeleteljük (B). Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A bazsalikomleveleket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet. A fokhagymát meghámozzuk. A kapribogyót lecsepegtetjük és finomra aprítjuk.
3. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, mindkét oldalukat bedörzsöljük fokhagymával (C). Falatnyi darabokra tördeljük, felét egy nem túl mély, csinos tál aljára terítjük. A bazsalikomlevelek felét félretesszük a díszítéshez, a többit összecsippentjük, és ollóval egyenesen a kenyér tetejére aprítjuk (D).
4. Elkeverjük a fehérborban a balzsamecetet, hozzáadjuk a megmaradt, áttört fokhagymát, a kapribogyót, és egyenletesen a lerakott kenyér tetejére locsoljuk (E).
5. Az öntethez a balzsamecethez szűrjük a paradicsom eresztette levet, eldolgozzuk benne a szardellapasztát, ízlés szerint frissen őrölt borsot, (további sót aligha igényel, mert sok a sós hozzávaló!), cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és bársonyosra keverjük.
6. Beleforgatjuk a paradicsomot, paprikát, cukkinit és a hagymát, felét a kenyér tetejére szedjük (F), aztán rászórjuk a maradék kenyeret, arra pedig a maradék salátakeveréket levével együtt. A félretett bazsalikommal díszítjük, és mihamarabb tálaljuk. Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert túlságosan elázik benne a kenyér. A juhsajtot durvára reszeljük, külön tálkában kínáljuk hozzá, és csak fogyasztáskor szórjuk meg vele a saláta tetejét.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé