LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Nyári zöldségleves
tésztával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karcsú póréhagyma
- 300 g sárgarépa
- 200 g zsenge cukkini
- 200 g sampinyon gomba
- 300 g zöldhüvelyű bab
- 300 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
- 1-1 szál friss kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, majoránna
- 4-5 szál petrezselyem
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 1 kk. ételízesítő
- 40 g apró penne vagy csiga,- illetve orsótészta
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek. rizsliszt
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a zöldborsót hüvelyéből kifejtjük. A póréhagyma fehér és világoszöld részét, a sárgarépát és a hámozatlan cukkinit felkarikázzuk. A gombát felszeleteljük, a zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, 1 szál petrezselyem kivételével csokorba kötjük.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a póréhagymát és a sárgarépát, 1 percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a cukkinit és a gombát, további 2 percig pirítjuk, aztán felöntjük 1,3 liter hideg vízzel, felforraljuk. Beledobjuk a zöldbabot és a zöldborsót, ízlés szerint sózzuk, végül beletesszük a fűszercsokrot, és mérsékelt tűzön, fedő alatt az egészet puhára főzzük (20 perc).
3. Közben az ételízesítővel felforralunk 1/2 liter vizet, beledobjuk a levestésztát, és a csomagoláson javasolt idő alatt puhára főzzük, melegen tartjuk.
4. A tejszínben és 1 merőkanál főzőlében simára keverjük a rizslisztet, a leveshez öntjük, 2 percig forraljuk. Kiemeljük a fűszercsokrot, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, végül belecsúsztatjuk a tésztát, meghintjük a finomra vágott maradék petrezselyemmel, és máris tálaljuk.
Fontos:
A tésztát csak közvetelenül tálalás előtt adjuk az ételhez, mert állás-melegítés során „megissza” a levest, túlpuhul!