2020. szeptember 22.
Móric napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Hemző Károly

Hortobágyi
húsos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g borjú-/sovány sertéshús vagy csirkemellfilé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 pulyka-/sertéshús
  • 1 paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 kk. enyhén csípős pirospaprika
  • 3+1 dl tejföl
  • 1-2 szál petrezselyem
  • A palacsintához:
  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek. olaj

1. A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (25-30 perc), azaz pörköltet készítünk.

2. Közben a palacsintákhoz elhabarjuk a tejben a tojásokat, 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, lefedjük, és fél órát pihentetjük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 8 vastagabb vagy 12 vékony (azaz személyenként 2 vagy 3) palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

4. Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk. Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással (ha túl híg, 1-2 kk. liszttel/rizsliszttel összeforralva besűrítjük), és a sütőben átforrósítjuk (10 perc). Meglocsoljuk a palacsinták tetejét a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Változatok:

Készíthetjük gombapaprikással is.

Megjegyzések:

Nagyon laktató, ezért ha tartalmas főétel követi, személyenként 1, legfeljebb 2 palacsintát számítsunk!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

224 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 28 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 28 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Zöldséges
sörpalacsinta

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Spenótos
rakott krumpli

Káposztás
palacsinta

Spenótos
palacsintatorta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Padlizsán
tükörtojással

Ligúr spenótos
melegszendvics

Spárgás
tojáslepény

Tésztával töltött
padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: