2021. április 21.
Konrád napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Provence nem csupán építészeti remekei és mesébe kívánkozó bájos-romatikus szegletei miatt emlékezetes, hanem egyszerű, „pórias”, igen ízletes és illatos konyhája miatt is. Sokan egyenesen Európa fűszerkertjének nevezik.


Fotó: Hemző Károly

Illatos-fűszeres
marhapecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 dundi póréhagyma
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 400 g sárgarépa
  • 300 g petrezselyemgyökér
  • 2 szál szárzeller vagy 100 g zellergumó
  • 800 g marha-fehérpecsenye vagy stefánia egyben
  • só, bors
  • 1-1 kisebb ág rozmaring, zsálya, bazsalikom, kakukkfű, oregánó vagy majoránna, édeskömény zöldje vagy 1 csipet ánizsmag
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2-3 szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A hagymaféléket és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A póréhagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és szárzellert kissé rézsútosan, 1 cm vastagra (A), a hagymát vékony gerezdekre szeleteljük (ha zellergumót használunk, azt vékony hasábokra vagy 2x2 cm-es kockákra vágjuk). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A húst megmossuk, bedörzsöljük sóval és durvára őrölt borssal. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük a szárukról, és finomra vágjuk. Jól záródó dobozban félreteszünk belőle 1 evőkanállal, a többit tenyérnyi szélesen alufóliára szórjuk, és belehengergetjük-nyomkodjuk a húst (B).

3. A felaprózott zöldségeket és a fokhagymagerezdeket lazán összekeverjük, 1/3 részüket félretesszük, a többit kb. 35x45 cm-es sütőzacskóba szórjuk (C). Tetejükre fektetjük a húst, hozzáöntjük a vörösbort (D) és az olajat, majd a felhasználási javaslatot követve, többszöri tekeréssel, gondosan lezárjuk a sütőzacskót, és tepsibe helyezett, hideg (!) rostra tesszük.

4. A sütőzacskó tetejét (és csak a tetejét!) hústűvel több helyen megszurkáljuk (E), majd betesszük a forró sütőbe, és kb. 1 órán át sütjük-pároljuk. A zacskó labdaszerűen felfújódik majd, és a hús a zöldséges-boros gőzben puhul meg, ettől lesz különösen ízletes.

5. A félretett zöldségeket 2-3 ek. vízzel, (a szépség kedvéért) külön lábaskában, fedő alatt puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk, és a maradék fűszerkeverékhez adjuk. A húst tálra emeljük, a zacskó egyik csücskét kivágjuk, majd lábaskába öntjük-szűrjük a húslét, és erős tűzön a felére beforraljuk.

6. Felvágjuk a zacskó tetejét (F), a húst mélyített szegélyű, „lémentővel” ellátott vágódeszkára emeljük, megszórjuk a petrezselymes fűszerkeverékkel, aztán felszeleteljük, és hosszúkás tálra rendezzük. Körészedjük a zacskóban és a külön edénykében párolt zöldségeket, bevonjuk a pecsenyelével, és zellerzölddel vagy petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Burgonyafánk, burgonyapüré, petrezselymes rizs illik hozzá.

Tippek:

Magunk is készíthetünk provence-i fűszerkeveréket: friss fűszernövényekből 1-1 ágacska rozmaring, kakukkfű és majoránna, 5 zsálya-, 10 bazsalikomlevél, 1 szál édeskömény zöldje vagy 1 csipet ánizsmag, szárított változatukból (az ánizs kivételével) 1-1 púpozott kk. szükséges.

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amellyel a hús készül)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

460 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Tejszínben sült
újkrumpli

Dijoni hagymasaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Gazdag rizssaláta
tojással

Spárgás
tojáslepény

Majonézes
tojássaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sajtkrémes
mártogató

Tatárbifsztek

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: