2020. július 5.
Sarolta, Emese napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Elendel

Gombás
töltött tök

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szikkadt zsemle
  • 2 kisebb, zsenge tök (összesen kb. 1 kg)
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 100 g cheddar vagy gouda sajt
  • 2 ek. olaj
  • 2 tojás+2 tojássárgája
  • só, bors
  • diónyi vaj/margarin
  • 2 dl tejföl
  • 8-10 koktélparadicsom
  • 4 bazsalikombóbita

1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A tököket meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, magjaikat kivájjuk. A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, valamennyit felaprózzuk. A petrezselymet finomra vágjuk, a sajtot megreszeljük.

2. Megpirítjuk a felforrósított olajban a gombát, rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, éppen csak megfonnyasztjuk, hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a jól kinyomkodott zsemléket, a hagymás gombát, a petrezselymet, 2 tojást, a sajt felét, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.

3. A vajjal/margarinnal  kikenünk egy csinos sütőedényt, belefektetjük a tökcsónakokat, és a belsejükbe púpozzuk a tölteléket. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat, a maradék reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, aztán bevonjuk vele a tököcskéket, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc). Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük, a félbe-negyedbe vágott paradicsomokkal és a bazsalikommal díszítjük.

Tippek:

– Petrezselyem helyett ízesíthetjük 15-20 finomra vágott tárkonylevéllel vagy kaporral is.
– Ha főételnek szánjuk, burgonyapürét vagy hagymás-petrezselymes párolt rizst is adhatunk mellé.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

383 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kenyértorta
pizzasütő módra

Káposztás
palacsinta

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Spenótos
palacsintatorta

Tésztával töltött
padlizsán

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Spárgamimóza
sajtmártással

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Spárgás
tojáslepény

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Ligúr spenótos
melegszendvics

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: