LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Karalábékrémleves
szalonnával
Hozzávalók 4 személyre:
- 3-4 zsenge karalábé (kb. 600 g)
- 250 g burgonya
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 3 hús- vagy zöldségleveskocka
- 1 dl tejföl
- 4 vékony szelet húsos, füstölt szalonna vagy bacon
- néhány szál snidling
1. A karalábékat és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, 1 zöld hagymaszárat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a karalábét és a burgonyát. Élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk az áttört fokhagymát, az elmorzsolt leveskockákat, és felöntjük 1,2 liter vízzel. Félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
3. 4 evőkanálnyi karalábé-burgonyakockát szűrőkanállal kiemelünk a levesből, és melegen tartunk. A leveshez adjuk a tejfölt, majd a benne főtt zöldségekkel együtt, botmixerrel krémmé turmixoljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, 2 percig forraljuk.
4. Felkarikázzuk a félretett hagymaszárat. A szalonnaszeleteket ujjnyi széles, hosszanti csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül pirosra-ropogósra sütjük. A levest mélytányérokba szedjük, tetejükre-közepükre halmozzuk a félretett darabos zöldséget, valamint a szalonnacsíkokat, végül a hagymaszárkarikákkal és a snidlinggel díszítve forrón tálaljuk. Pirított sokmagos zsemlekockát kínálhatunk mellé.
Tippek:
Ha sűrűbbre szeretnénk a levest, 1-2 ek. burgonyapelyhet vagy ételsűrítő granulátumot keverhetünk bele.