SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták
A túró, a tejszínhab és a mandula egyedülálló ízegyüttest alkot a megun-
hatatlan, ezer arcú eperrel, amelyből ezúttal kiadós, különleges tepsis-házias
süteményt készítünk – finomsága és szépsége folytán akár ünnepi alkalmakra
is méltó desszert!

Fotó: Hemző Károly
Epres túrókocka
Hozzávalók 24 kockához:
- A linzertésztához:
- 200 g finomliszt
- 125 g fagyos vaj/margarin
- 40 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- A töltelékhez és a díszítéshez:
- 60 g vaj/margarin
- 3 tojás
- 100 g+1 ek. porcukor
- 750 g krémtehéntúró
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1/2 biocitrom héja és leve
- 60 g darált+2 ek. gyalult mandula
- 800 g eper
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 1,5 dl tejszín
- 1/2 tasak (6 g) piros tortazselépor
- 12-16 mentalevél
1. A linzertésztához a lisztet, az apróra felkockázott vajat/margarint, a porcukrot, a sót és a tojást keverőtálba tesszük, a kézi robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Közben a töltelékhez felolvasztjuk a vajat/margarint, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük 100 g porcukorral. A túrót, a vajat/margarint, a pudingport, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlét simára keverjük, hozzáadjuk a tojáskrémet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és több részletben, lazán beleforgatjuk a túrómasszába.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es, peremes tepsit. Liszezett munkalapon a tepsinél valamivel nagyobb lapra nyújtjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleket kissé felmagasítjuk. Sűrűn megszurkáljuk villával, megszórjuk a darált mandulával, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a túrómasszát. Középső bordamagasságra helyezett rácson 1 és 1/2 órán át sütjük (tűpróba!), a tepsiben hagyjuk kihűlni.
4. A gyalult mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csusztatjuk, hogy meg ne égjen. Az epret megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet, megtisztítjuk, a szemeket félbe-negyedbe vágjuk. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt. A tésztalapot deszkára emeljük, elsimítjuk rajta a tejszínhabot, sűrűn-egyenletesen megrakjuk az eperrel.
5. A tortazseléport (a tasakon olvasható javaslat szerint) 1 ek. porcukorral és 1,5 dl vízzel felforraljuk, 5-7 percig hűlni hagyjuk, aztán vékonyan bevonjuk-megkenjük vele az epret (hogy csillogóbb legyen és tovább friss maradjon). Mielőtt a zselé teljesen megkötne, megszórjuk a pirított mandulával, és hagyjuk teljesen megdermedni. Fogyasztásig hidegen tartjuk. Tálaláskor ízlés szerint kisebb-nagyobb kockákra-szeletekre vágjuk, és mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino