ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Elendel
Lazacos-rukolás
omlett
Hozzávalók 4 személyre:
1. A rukolát megtisztítjuk, a levélkék kemény, illetve túl hosszú szárát lecsipkedjük. Váltott vízben, szelíden rázogatva megmossuk, aztán kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, falatnyi darabokra tépkedjük.
2. A lazacszeleteket kiterítjük (ha olajos lazacból készítjük, alaposan lecsepegtetjük, papírkendővel felitatjuk róluk a fölösleges olajat), 2-2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A tojásokat megmossuk, kettőt tálkába ütünk, hozzáadunk 2-3 ek. tejet, 1-1 csipet sót és fehér borsot, villával éppen csak felverjük-összekeverjük.
3. Egy 20 cm átmérőjű teflonserpenyőben felforrósítunk 1/2 kk. olajat, beleöntjük a tojást, és szelíd tűzön addig sütjük, amíg az alja kissé megpirul, teteje azonban rezgős-puha marad. Egyik felét megszórjuk a rukola és a lazac egynegyedével, fa-/teflonlapáttal óvatosan alányúlva ráhajtjuk a másik, „csupasz” felét, aztán lapostányérra csúsztatjuk, és kikapcsolt, langyos sütőben melegen tartjuk. A fenti módon és hozzávalókból további 3 omlettet sütünk.
4. Megszórjuk a durvára tört rózsaborssal, a leöblített petrezselyembóbitákkal díszítjük, és mihamarabb tálaljuk. Bagett, sokmagos péksütemény illik hozzá.
Tippek:
Mielőtt megszórnánk a tojást a „rakománnyal”, rázzuk meg egy kicsit a serpenyőt, és győzödjünk meg arról, hogy sehol sem ragadt le az omlett, különben könnyen elszakadhat.
Megjegyzések:
Minél kevésbé verjük fel a tojást, annál puhább marad az omlett, tehát annál könnyebben tudjuk kettéhajtani-formázni.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor