VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Hozzávalók 48 kockához:
- 2 szikkadt zsemle
- 2 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kg darált hús
- 2 tojás
- 2 kk. pirospaprika
- só, bors
- 1+3 ek. olaj
- 1 dundi póréhagyma
- 1-1 sárga, zöld és piros húsú paprika
- 500 g paradicsom
- 400 g gomba
- 100 g ketchup
- 2 ek. csípős paprikakrém
- 1/2 kk. szárított oregánó
- 150 g trappista vagy edami sajt
- 50 g paprikával töltött olívabogyó
- 15-20 bazsalikomlevél
1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe, majd kinyomkodjuk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A hagymákat és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, valamennyit finomra vágjuk, aztán összedolgozzuk a darált hússal, a zsemlékkel, a tojásokkal, a pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal. Kikenünk 1 ek. olajjal egy 30x40 cm-es tepsit, belesimítjuk a húsmasszát, és a forró sütőben 15 percig sütjük.
2. A rakományhoz a zöldségeket megtisztítjuk. A póré fehér és világoszöld részét felkarikázzuk, a paprikákat vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és a gombával együtt felszeleteljük. 3 ek. olajban megfonnyasztjuk a pórét, rádobjuk a paprikát és a gombát, 3-4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a ketchupot, a paprikakrémet, az oregánót, sót, frissen őrölt borsot, és összeforrósítjuk. A sajtot megreszeljük.
3. Kirakjuk a paradicsomszeletekkel az elősütött fasírtlap tetejét, levével együtt egyenletesen elsimítjuk rajta a zöldségragut, megszórjuk a sajttal, majd visszatesszük a sütőbe, és 200 °C-on további 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
4. Tálalás előtt az olívabogyókat elfelezzük vagy felkarikázzuk, a bazsalikomleveleket leöblítjük és szárazra lapogatjuk. A húslapot deszkára emeljük, 5x5 cm-es kockákra vagy kisebb szeletkékre vágjuk, majd megszórjuk az olívával, mindegyikbe 1-1 fogvájót szúrunk, és a bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör