FŐZELÉKEK

Fotó: Elendel
Illatos paradicsomos
káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg fehér káposzta
- 1 közepes fej hagyma
- 3 ek. olaj
- 2 zöldségleveskocka
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- 2 dl paradicsomlé
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 doboz (400 g) felaprózott paradicsom
- 4 ek. (40 g) rizsliszt
- só
- színes szemesborskeverék
- 1 kk. kristálycukor
- 4 bazsalikombóbita
- 4-8 koktélparadicsom
1. A káposzta külső, illetve sérült leveleit lebontjuk, a fejet leöblítjük, elnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, majd 1,5-2 cm-es csíkokra metéljük. A hagymát meghámozzuk, hajszálvékonyan felkarikázzuk.
2. Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a káposztát, 3 dl vizet, az elmorzsolt leveskockákat és a fűszerkeveréket, fedő alatt puhára, de még ropogósra főzzük (20-25 perc) – a szétfőtt káposzta nem igazán gusztusos!
3. Elkeverjük a paradicsomlében a paradicsompürét, majd a felaprózott paradicsommal (és levével együtt) a káposztára öntjük, jól összeforraljuk. Hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben eldolgozott rizslisztet, 2-3 percig sűrítjük. Utánasózzuk, frissen őrölt színes borssal és cukorral ízesítjük. Az edényt inkább csak rázogassuk, nehogy összetörjön a káposzta!
4. Tálaláskor bazsalikom- vagy egyéb zöldfűszerbóbitával, valamint a félbevágott koktélparadicsomokkal díszítjük. Köményes sertéssültet, borral párolt csirkemellet, szalonnával sült virslit, friss házikenyeret kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Még ízletesebb lesz, ha 6-8 db lecsepegtetett, felaprózott, olajos aszalt paradicsomot is adunk hozzá.