LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Csészében sült
cukkinis krumplileves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes fej hagyma
- 400 g zsenge, uborka nagyságú cukkini
- 200 g újkrumpli
- 2+1 gerezd fokhagyma
- 1 szál friss majoránna
- 2-3 szál kakukkfű
- 2 ek. olaj
- 2 marhahús- vagy erőleveskocka
- só, bors
- diónyi vaj/margarin
- 4 szelet szikkadt kenyér
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- 100 g reszelt ementáli vagy edami sajt
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a hámozatlan cukkinit legyaluljuk, az újkrumplit apró kockákra vágjuk. A majoránnát és a kakukkfüvet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, finomra aprítjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát, rádobjuk a cukkinit és a krumplit, kissé megpirítjuk. Megszórjuk a majorannával, kakukkfűvel és az elmorzsolt leveskockákkal, felöntjük 1 liter vízzel, majd félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 20-25 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
3. 4 tűzálló csészét-tálkát kikenünk vajjal/margarinnal. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, bedörzsöljük 1 gerezd fokhagymával, a tálkák aljára fektetjük, és megszórjuk a sajt felével.
4. Elkeverjük 1/2 dl hideg vízben az étkezési keményítőt, a leveshez adjuk, éppen csak összeforraljuk. Arányosan elosztva a tálkákba merjük, tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 250 °C-ra előmelegített sütőben csak addig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul (10-15 perc). Forrón az igazi!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor