LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Spárgás rizsleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g zöldspárga
- 1/2 karcsú póréhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 3 húsleveskocka
- 120 g kerek szemű rizs
- só, bors
- 2 ek. citromlé
- 40 g reszelt parmezán sajt
- 1-2 szál petrezselyem
- 2 koktélparadicsom
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk (zöldspárgát nem kell meghámozni!). A spárgasípok fás végét és 4-5 cm hosszú fejét leválasztjuk, a spárgafejeket félretesszük, a szárakat 2-3 cm-es darabokra aprózzuk. A póréhagymát és az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) felkarikázzuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét, az újhagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a felaprózott spárgát, néhány percig erős tűzön átforgatjuk-megpirítjuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockákat. Felforraljuk, lefedjük, mérsékelt tűzön 5 percig főzzük, aztán beleszórjuk a rizst, és félrebillentett fedő alatt, gyakran megkeverve puhára főzzük (további 15-20 perc).
3. Külön lábaskában, 3 dl enyhén sós, a citromlével ízesített vízben puhára főzzük a félretett spárgafejeket (5-7 perc), majd a főzőlével együtt a leveshez adjuk, összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a reszelt sajtot. Néhány petrezselyembóbitával, félbevágott koktélparadicsomokkal díszítjük.
Változatok:
Spárga helyett készíthetjük apróra felkockázott karalábéval, cukkinival, vegyes zöldségekkel is, rizs helyett pedig csiga- vagy egyéb levesbe való tésztával (eperlevél, masni, cérnametélt).