DESSZERTEK > Egyéb finom falatok

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés
gyümölcsnyársak
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g eper
- 300 g nagy szemű fehér szőlő
- 2 nagy, kemény narancs
- 24 felezett dió
- 24 puha, aszalt sárgabarack
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- néhány menta- vagy citromfűlevél
1. A gyümölcsöket megmossuk, az eperről felitatjuk a vizet, csumáját kiemeljük. Konyharuhába hempergetve szárazra töröljük a szőlőszemeket. A nyársak alapjául szolgáló narancsokat kettévágjuk, tisztes távolságra egymástól lapos tálra vagy tálcára fordítjuk. Az összes gyümölcsöt egyesével fogvájóra tűzzük (a dióval bánjunk kíméletesen, mert könnyen eltörik!).
2. A csokoládébevonót kisebb lábasba tördeljük, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk. Megmártjuk benne a gyümölcsöket és a diót, lecsepegtetjük, majd változatosan a narancskupolákba tűzzük. Az „építkezést” a narancs aljánál kezdjük, majd ügyelve arra, hogy a mininyársak ne érjenek egymáshoz és ne csöppenjen le róluk a csokoládé, haladunk a közepe-teteje felé. Hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni, tálalásig a hűtőben tartjuk.
3. Fogyasztás előtt 20 perccel kivesszük a hűtőszekrényből a gyümölcs-süniket, kistányérokra ültetjük, és menta- vagy citromfűlevélkékkel díszítve, csemegeként kínáljuk. (A fél narancsokat később gyümölcssalátaként vagy narancslé formájában elfogyasztjuk.)
Tippek:
– A maradék csokoládét alufóliával bélelt mélytányérba öntve hagyjuk megdermedni, és egy másik alkalommal felhasználjuk.
– Bámilyen egyéb friss és/vagy aszalt gyümölcs alkalmas erre a célra, az a fontos, hogy ne legyenek túlságosan puhák, érettek. A friss gyümölcsök közül azokat részesítsük előnyben, amelyek nem hajlamosak a barnulásra.