KÖRETEK > Krumpliköretek
A krumpliimádók, akik közé családomat és magamat is sorolom, tapasztalatom szerint könnyűszerrel lemondanak még a legfinomabb húsételről is, ha a konyha felől elkezd terjengeni a frissen sülő-piruló újkrumpli illata. A gond csak az, hogy sohasem lehet eleget készíteni belőle...

Fotó: Hemző Károly
Sonkás-rozmaringos
tepsis újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg újkrumpli
- 4-8 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott ek. nagy szemű tengeri só
- 2+1 ek. olaj
- 1/2 biocitrom héja
- 1 kisebb ág rozmaring (15 cm-es)
- 80 g szeletelt füstölt szalonna (bacon)
- 80 g sonka
- 4-5 szem szegfűbors
- 1/4 fejes saláta
- 1-2 szál petrezselyem
1. Az újkrumplit 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe. A rozmaringot leöblítjük, tűlevélkéit lecsipkedjük. A citromot gondosan megmossuk, sárga héjából két-háromujjnyit lehántunk.
2. A krumpliszemeket megsikáljuk, a nagyobbakat villával/hústűvel több helyen megszurkáljuk (hogy a kisebbekkel egyszerre puhuljanak meg). Hámozatlanul tepsibe terítjük, hozzáadjuk a meghámozott fokhagymagerezdeket, megszórjuk a tengeri sóval, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (40-45 perc), félidőben egyszer megkeverjük.
3. A szalonnát és a sonkát előbb kisebb darabokra, majd a rozmaringgal és a citromhéjjal együtt apróra-finomra vágjuk. Felforrósított serpenyőbe szórjuk, 1 percig pirítjuk, aztán hozzáöntjük a maradék 1 ek. olajat, és pirosra-ropogósra sütjük.
4. A sütőből kivett krumpliszemeket hosszában kettévágjuk, lapos tálra terítjük, és bevonjuk az illatos sonkakeverékkel. Meghintjük frissen őrölt vagy finomra tört szegfűborssal, majd rozmaringgal, salátalevelekkel vidámítva azonnal tálaljuk. Mártás nélkül készített húsok, halak mellé kínálhatjuk, de önmagában, nagy tál vegyes saláta kíséretében is pompás (ha főételnek szánjuk, a krumpli mennyiségét célszerű megemelni!).
Különleges, finom elronthatatlan!
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör