2019. augusztus 25.
Lajos napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A kissé inas borjú- vagy marhalábszárból általában finom, szaftos pörköltöket, tokányokat szoktunk készíteni. De ha egy formás, zsenge borjúlábszárra bukkanunk, bánjunk vele érdeme szerint: zöldséggel megtöltve-sütve akár
ünnepi pecsenye is válhat belőle.


Fotó: Hemző Károly

Zöldséggel töltött
borjúlábszár

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb cukkini (120 g)
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 2 zsenge sárgarépa (100 g)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 1 kg borjúlábszár
  • só, bors
  • 4 ek. olaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • A körethez:
  • 500 g spenót
  • 1 szál karcsú póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
  • 1+2 ek. vaj/margarin
  • 4 ek. mandulaforgács
A
B
C
D
E
F

1. A cukkinit és a paprikát megmossuk, a sárgarépát megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A rozmaringot és a kakukkfüvet leöblítjük. A hámozatlan cukkini szárvégét levágjuk, a paprika csumáját, ereit és magjait eltávolítjuk, mindhármat megközelítőleg azonos vastagságú csíkokra vágjuk.

2. Felforralunk 2-3 liter vizet, hozzáadunk 1 kk. sót, 3 percre beledobjuk a cukkinit, aztán hideg vízbe merítve lehűtjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. Ugyancsak 3-3 percig főzzük, azaz blansírozzuk előbb a sárgarépát, aztán a paprikát (A) – a sorrendet ajánlatos megtartani, hogy össze ne fogják egymást a zöldségek.

3. A húst letisztítjuk a zsiradéktól, hártyáktól, aztán leöblítjük, majd a rostokkal párhuzamosan, hosszanti irányban, 7-8 metszéssel mélyen bevágjuk (B). Mindkét oldalát megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal.

4. A fokhagymát, a száráról lecsipkedett rozmaringot és kakukkfüvet finomra vágjuk (C), és bedörzsöljük vele a húst. Változatos sorrendben belefektetjük a „redőkbe” a zöldségcsíkokat (D), majd összecsippentjük a hús két hosszanti szélét, és sűrűn átszúrjuk, megtűzzük fogvájóval. A legszélső fogvájót körbekerítjük vékony zsineggel, és mintha cipőt fűznénk be, keresztirányban szorosan áthurkoljuk a fogvájók alatt a zsineget (E), két végét csokorra kötjük (ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy a hús ki ne nyíljon).

5. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a húst, majd mellédobjuk az elnegyedelt hagymát, aláöntjük a bort, és fedő alatt, szelíd tűzön (vagy a sütőben, 180 °C-on) puhára pároljuk (kb. 1 óra). Elfőtt levét egy kevés vízzel pótoljuk.

6. A körethez megtisztítjuk a spenótot, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, fehér részét felkarikázzuk. Nagyobb lábasban felforrósítunk 1 ek. vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne a pórét, majd rádobjuk a spenótot (F), és fedő alatt csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül elfőzzük a levét, csinos tálba szedjük, melegen tartjuk.

7. A húst deszkára emeljük (labdányira összesül!), alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. A maradék 2 ek. vajban/margarinban világossárgára pirítjuk a mandulaforgácsot, és meglocsoljuk vele a spenótot. Kihuzigáljuk a húsból a fogvájókat, lefejtjük róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és tálra rendezzük, néhány saláta- vagy spenótlevéllel vidámítjuk. Az átszűrt pecsenyelét külön csészében-tálkában kínáljuk mellé. További köretként petrezselymes burgonya illik hozzá.

Tippek:

A fokhagymás-zöldfűszeres keverékből érdemes egyszerre többet készíteni. 1 ek. keverékhez 1 kk. sót számítva rétegesen kisméretű, csavaros fedelű üvegekbe nyomodjuk, és a hűtőszekrény zöldségesrekeszében tároljuk. 2-3 hónapig így „szárazon” is eltartható, de ha felönjük annyi olajjal, hogy ellepje, akár 1 évig is eláll.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

485 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos papucs

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Majonézes
tojássaláta

Mimóza
tojássaláta

Tatárbifsztek

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos pulykarolád

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Burgundiai
rokfortos körte
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: