LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Zöldborsós
sárgarépa-krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 csokor (800 g) zsenge sárgarépa
- 50 g zeller
- 1 kis fej hagyma
- 2 szegfűszeg
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 zellerszár zöldjével
- 1 babérlevél
- só, bors
- 120 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 1,5 dl tej
- 1 csapott ek. rizsliszt
- 4 kisebb mentalevél
1. A sárgarépákat megtisztítjuk, 8 répa végét 5 cm hosszan levágjuk, hegyesre faragjuk, mintha kisebb, zsenge sárgarépák volnának. A „szabáshulladékot” és a többi sárgarépát felaprózzuk. A zellert és a hagymát meghámozzuk, a zellert apró kockákra vágjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel. A petrezselymet és zellerszárat leöblítjük, majd a babérlevéllel együtt, fehér cérnával átkötjük.
2. A formázott sárgarépát a zöldborsóval együtt enyhén sós vízben puhára pároljuk. A többi sárgarépát és a zellert másik edénybe szórjuk. Hozzáadunk 1 liter vizet, a hagymát, a fűszercsokrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
3. A fűszercsokrot és a hagymát eltávolítjuk a levesből, botmixerrel krémmé turmixoljuk. Elkeverjük a tejben a rizslisztet, a leveshez adjuk, fedő nélkül 5 percig forraljuk. A répadarabkákat hosszában félbevágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét-közepét a párolt zöldborsóval és a felezett répákkal, valamint mentalevélkékkel vagy petrezselyemmel díszítjük.
Tippek:
– A levesalapot készíthetjük markánsabb ízű „öreg” sárgarépából is, ez esetben elegendő 1 kis csokor valóban zsenge sárgarépa, de valószínűleg ezeket is kisebbre kell faragni.
– Ha tartalmasabban szeretjük, pirítósfalatkákat adhatunk mellé: személyenként 1 szelet toast kenyeret átlósan félbevágunk, egyik oldalát megpirítjuk, másik oldalát vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal, megszórjuk 2-3 csipet finomra-szálasra reszelt edami, gouda vagy trappista sajttal, és enyhe pirulásig sütjük. Azonnal tálaljuk, csak frissen jó!