Fotó: Elendel

Chilis csokoládé-
felfújt eperöntettel

Hozzávalók 8 személyre:

1. A felfújtformákat vékonyan kikenjük vajjal/margarinnal és behintjük porcukorral (a maradékot kirázzuk belőlük) (A). A csokoládét kisebb darabokra-kockákra vágjuk (B). A vajat/margarint meleg vízfürdőbe állított habüstben felolvasztjuk,  hozzáadjuk a csokoládét (C), olvadásig keverjük, majd hűlni hagyjuk.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk, sárgájukat fehéredésig keverjük 4 ek. porcukorral (D). Kisebb adagokban beledolgozzuk az olvasztott csokoládét (E), majd a darált mogyorót (F) és a chiliport. A tojások fehérjét 1 csipet sóval félkemény habbá, majd az apránként hozzáadott maradék 4 ek. porcokorral fényes-tömör habbá verjük. 3-4 részletben kíméletesen beleforgatjuk a mogyorós-csokoládés krémbe (G), végül arányosan elosztva a felfújtformákba szedjük-simítjuk (H).

3. A formákat mélyebb tepsibe állítjuk, annyi forró vizet (kb. 2 cm) öntünk köréjük, hogy az a formák „derekáig” érjen (I), és a sütőben 35-40 percig gőzöljük-puffasztjuk.

4. Közben az eperszemeket megmossuk, lecsepegtetjük (8-10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez), csumájukat eltávolítjuk, félbe-negyedbe vágjuk. Lazán összekeverjük az átszűrt citromlével és a porcukorral, 15-20 percig állni hagyjuk. Kisebb lábasba csúsztatjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), melegen tartjuk.

5. Kiemeljük a formákat a tepsiből, szárazra töröljük, és nagyobb, lapos tálra rendezzük. Meghintjük a felfújtak tetejét fátyolnyi porcukorral, 1-1 cső chilipaprikával díszítjük, a tálat pedig a félretett, félbevágott eperszemekkel, valamint citromfű-/mentabóbitákkal vidámítjuk. Langymelegen, az eperöntet kíséretében tálaljuk. Bármely más, karakteres gyümölccsel (pl. meggyel) is remek.

Tippek:

− Tálalhatjuk úgy is, hogy a langymeleg felfújtakat lapos tálra borítjuk-fordítjuk, a többi ugyanaz.
− A felfújtakat süthetjük 10 perccel rövidebb ideig is, ekkor belsejük lágyabb-folyósabb marad.
− Ha gyerek is kap belőle, elhagyjuk a chiliport a csokoládémasszából, esetleg az eperöntet egy részét „bolondíthatjuk” vele.