LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Kapros-cukkinis
újkrumplileves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g újkrumpli
- 200 g cukkini
- 1 karcsú póréhagyma
- 1 nagy csokor kapor
- 2 ek. olaj
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- 2 dl tejföl
- 2 ek. rizsliszt
- 1-2 kk. citromlé
1. Az újkrumplit és a cukkinit megmossuk, az újkrumpli vékony héját ledörzsöljük (ha vastagabb, meghámozzuk). A hámozatlan cukkini két végét leválasztjuk, a krumplival együtt apró kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. A kaprot leöblítjük, vastag szárairól lecsipkedjük a szakállkákat, néhány bóbita kivételével finomra aprózzuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a pórét, 1 percig fonnyasztjuk, aztán megszórjuk a kaporral, és 1 percig pirítjuk (a kapor aromája így érvényesül a legjobban!). Rádobjuk a krumplit és a cukkinit, újabb 2 perc pirítás után felöntjük 1,3 liter hideg vízzel, hozzákeverjük az ételízesítőt, és félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (20 perc).
3. Eldolgozzuk a tejfölt 2 merőkanál főzőlével és a rizsliszttel, folyamatosan keverve a leveshez adjuk, szelíd tűzön éppen csak összeforraljuk. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk (a leves alapíze kellemesen savanykás), utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és a félretett kaporbóbitákkal díszítjük.
Tippek:
Készíthetjük krémlevesnek is: a puhára főtt zöldségekből félreteszünk 4 evőkanállal, a többit botmixerrel krémmé pörgetjük, és 2 dl tejszínnel finomítjuk (rizsliszt nem szükséges, mert a krumpli besűríti a levest). Tetejét a félretett zöldséggel és kaporral díszítjük.