EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Csirkecomb
cukkinis krumpliágyon
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkecomb
- 1 ek. magyaros fűszerkeverék
- 2 ek. olaj
- 800 g újkrumpli
- 400 g cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 2 koktélparadicsom
- 1-2 szál friss majoránna vagy oregánó
1. A csirkecombokat leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Fedeles műanyag dobozba vagy mélyebb tálba fektetjük, meglocsoljuk az olajjal, majd 4 órán át (legjobb, ha egy egyész éjszakát) a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A krumplit és a fokhagymagerezdeket uborkagyaluval vékonyan felszeleteljük, csinos sütőedénybe terítjük. A hámozatlan cukkinikat kisebb kockákra vágjuk, a krumpli tetejére szórjuk, meghintjük sóval, borssal és a kakukkfűlevélkékkel, lazán összekeverjük.
3. A hús alól felforrósított serpenyőbe öntjük az olajat, mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne a csirkecombokat. Meghintjük egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, a krumpliágyra fektetjük őket, végül megöntözzük a pecsenyelével, és 180 °C-ra előmelegített sütőben az egészet pirosra sütjük.
4. Kivesszük a tálat a sütőből, az ételt néhány percig hűlni hagyjuk, majd a félbevágott paradicsomokkal és majoránna- vagy oregánólevelekkel díszítve tálaljuk. Hagymás paradicsomsaláta, kovászos uborka illik hozzá.
Tippek:
− Használhatunk karakteresebb grill- vagy provence-i fűszerkeveréket is, ez esetben a krumpli-cukkiniágyat érdemes összekeverni néhány csipet pirospaprikával, hogy a sütés végére szép színt kapjon (paprika nélkül a köret kissé sápadt marad).
− Csirkecombok helyett készíthetjük baconbe göngyölt csirkemellekből vagy hasábokra vágott pulykamellfiléből is.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
1 óra
+ 4-12 óra pácolási idő
Energiatartalom:
401 kcal/adag
Nehézségi fok: