SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Krumplisaláta
túrókrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g salátának való krumpli vagy újkrumpli
- só, bors
- 2 nagy csokor újhagyma
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 csokor retek
- 1/2 piros húsú paprika
- 250 g sovány tehéntúró
- 2,5 dl natúr joghurt
- 8-10 bazsalikomlevél
1. A krumplit megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük (18-20 perc). Leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk. Az újhagymaszálakat megtiszítjuk, 10-15 cm-es zöldjükkel együtt felkarikázzuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A többit mélyebb tálba tesszük, hozzáadunk 1/2 kk. sót, a citromlét, az olívaolajat és 4-5 ek. hideg vizet, majd egyenesen belekarikázzuk a burgonyát, és lazán összekeverjük.
2. A retket megtisztítjuk, megmossuk. A zsenge, középső leveleket megtartjuk, és néhány formásabb kivételével falatnyi darabokra tépkedjük. A retekszemeket és a paprikát apróra felkockázzuk. A túrót és a tejfölt sima-sűrű krémmé keverjük a felaprózott bazsalikommal, ízlés szerint sóval és borssal.
3. A krumplit a hagymával együtt nagyobb, lapos tál szegélyére rendezzük. Aljára-közepére szórjuk a retekleveleket és -darabkákat, majd nagyobb kanálnyi adokban tetejükre halmozzuk a túrókrémet, végül megszórjuk a paprikakockákkal és a félretett hagymával. A tálat a félretett retek- vagy madársaláta-levelekkel díszítjük, és csak közvetlenül fogyasztás előtt, az asztalnál keverjük össze a salátát.