TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Elendel
Zöldséges-
rukolás metélt
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karcsú szál póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 250 g sárgarépa
- 250 g cukkini
- 4 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- chilipor
- 2,5 dl tejszín
- 400 g hosszúmetélt (tagliatelle)
- 15-20 levél rukola + a díszítéshez
1. A pórét/újhagymaszálakat, a fokhagymagerezdeket és a sárgarépákat megtisztítjuk, a cukkinikat leöblítjuk, szárvégeiket levágjuk. A pórét/újhagymaszálakat (kevés zöldjükkel együtt) felkarikázzuk. A sárgarépákat és a hámozatlan cukkinikat hosszanti szeletekre gyaluljuk, majd több részletben, 3-4 szeletet egymásra helyezve tésztaszélességű csíkokra metéljük.
2. Mélyebb serpenyőben felhevítjük az olajat, megfonnyasztjuk benne az pórét/újhagymát. Hozzáadjuk a répa- és cukkinicsíkokat, az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet félpuhára pároljuk (8-10 perc). Meghintjük ízlés szerint 1-2 csipetnyi chiliporral, felöntjük a tejszínnel, jól összeforrósítjuk, melegen tartjuk.
3. Közben enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és a tejszínes zöldségmártásba csúsztatjuk. Két favillával lazán összekeverjük, hozzáadjuk a leöblített rukolát, és 1-2 percre lefedjük, hogy a levelek kissé összeessenek. Nem túl mély tálra halmozzuk a tésztát, további rukolalevelekkel vidámítjuk, és azonnal tálaljuk. Reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot kínálhatunk hozzá,
Változatok:
Kalóriaszegényebb változatából egyszerűen elhagyjuk a tejszínt.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé