KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Szalonnás újkrumpli
petrezselyemmártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg (16-20 db) közepes szemű újkrumpli
- 8-10 szelet bacon
- 8-10 zsályalevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 10-15 szál snidling
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl joghurt
- 1/2 dl félszáraz fehérbor
- 1/4 kk. porcukor
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1-2 csipet chilipor
- só, bors
1. Vékony héjú újkrumplit vásárolunk, 10 percre beáztatjuk langyos vízbe, alaposan megmossuk (meghámozni szükségtelen!), lecsepegtetjük. A krumpliszemek nagyságától függően kettévágjuk a szalonnaszeleteket, sorra vágólapra terítjük, tetejükre 1/2-1/2 zsályalevelet fektetünk. A krumplit egyesével a szalonnaszeletekbe göngyöljük, fogvájóval megtűzzük. Nagyobb serpenyőben, zsiradék nélkül körbepirítjuk, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára pároljuk-sütjük (12-15 perc).
2. A mártáshoz a fokhagymát meghámozzuk, a snidlinget és a petrezselymet leöblítjük, ez utóbbi levélkéit lecsipkedjük, mindkettőt nagyjából felaprózzuk, majd a fokhagymával együtt turmixkehelybe szórjuk. Hozzáadjuk a joghurtot, a bort, a porcukrot, az olívaolajat, ízlés szerint chiliport, sót és borsot, botmixerrel sűrű péppé pörgetjük, végül csinos tálkába szedjük.
4. A krumplit nem túl mély tálra rendezzük (ha nagyon „tocsogósnak” találjuk, papírkendőre terítve felitatjuk róla a zsiradékot), zöldfűszerlevélkékkel díszítjük, és a petrezselyemmártással kínáljuk. Sült és/vagy grillezett húsok pompás körete, de önmagában is ínyencfalat!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy sör