LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Nyári
csirkehúsleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kisebb csirkecomb vagy 2 csontos csirkemell
- 150 g sárgarépa
- 1 kisebb cukkini
- 2 szál szárzeller
- 8-10 szál zöldspárga
- 1 zsenge karalábé
- 100 g sampinyon gomba
- 500 g zöldborsó
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 8-10 szem feketebors
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 szál petrezselyem
1. A csirkecombokat leöblítjük, bőrüket lehúzzuk, kettévágjuk (a melleket 4 részre), fazékba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje, élénk tűzön felforraljuk.
2. Közben a zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk, a zöldborsót hűvelyéből kifejtjük. A répát és a cukkinit hosszában elfelezzük-elnegyedeljük, majd a szárzellerrel és a spárgasípokkal együtt felkarikázzuk (a spárgafejeket 4-5 cm-es darabokra vágjuk, félretesszük). A karalábét és a gombát apró kockákra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a szemes borsot teatojásba zárjuk.
3. A leves tetejéről szitakanállal leszedjük a habot, kissé megsózzuk, aztán beletesszük a teatojást, a hagymafejet, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, végül a felaprózott zöldségeket és a zöldborsót. Felforraljuk, félig lefedve, mérsékelt tűzön, az egészet puhára főzzük (45-50 perc). A főzés befejezte előtt 10 perccel a leveshez adjuk a spárgafejeket is.
4. A kész levesből eltávolítjuk a teatojást, a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Óvatosan, hogy a hús össze ne törjön, mélyebb tálba szedjük, és petrezselyemmel vidámítva forrón kínáljuk.
Tippek:
– 100 g belefőzőtt aprótésztával vagy rizzsel is gazdagíthatjuk.
– Friss zöldborsó híján készíthetjük mélyhűtöttből is (250 g), amelyet a spárgával egyidejűleg, fagyos állapotban adunk a békésen forrdogáló leveshez.