VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Uborka-
vitorlások
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 2 kisebb, karcsú kígyóuborka (400 g)
- 1 kis csokor retek
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 szál snidling
- 20 zellerlevél
- 4 friss zsályalevél
- 250 g tejszínes krémsajt
- só, bors
- 1 kk. pirospaprika
1. Az uborkákat folyó víz alatt alaposan megmossuk, végeiket levágjuk. Hámozatlanul, hosszában félbe-, széltében 6 cm-es darabokra vágjuk őket. Gömbölyded aljukból levágunk egy vékonyka szeletet, hogy szépen megüljenek a tálon, kissé besózzuk. A retket és a fokhagymát megtisztítjuk. A snidlinget, a zeller- és a zsályaleveleket leöblítjük, apróra-finomra vágjuk.
2. A krémsajtot habosra keverjük sóval, borssal, a pirospaprikával, az áttört fokhagymával, és összedolgozzuk a zöldfűszerekkel. Csillagbetétes habzsákba töltjük, habzsákostul fóliába csomagoljuk, és 20 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megdermedjen, és majd rajzosabb legyen a „nyomata".
3. Az uborkadarabkák tetejét 2 mm vastagságban, 4 cm hosszan bevágjuk, a szeletkéket felhajtjuk, átszúrunk rajtuk egy fogvájót (ez lesz a vitorla). A vitorla tövéig kivájjuk a magházat, helyére a habzsákból sajtkrémet nyomunk. A retkeket felkarikázzuk, a krémbe dugdossuk, majd tálra sorakoztatjuk őket, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Kiflikarikákat kínálhatunk mellé. Finom és mutatós italkorcsolya!
Italajánlat:
Bor, pezsgő, sör, aperitifek